Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politiek

Ongeval met Italiaans cruiseschip eist zeker drie levens

Het cruiseschip afgelopen nacht gefotografeerd in de buurt van het Italiaanse eilandje Giglio. Foto Reuters / Giorgio Fanciulli

Een ongeluk met een groot Italiaans cruiseschip heeft gisteravond aan minstens drie mensen het leven gekost. Het schip botste ten westen van de Italiaanse kust hard op een zandbank en kwam vervolgens vast te zitten.

Eerder vanochtend meldden Italiaanse media dat bij de botsing, die gisteravond rond tien uur plaatsvond, zes tot acht mensen zouden zijn omgekomen. De lokale autoriteiten lieten aan het einde van de ochtend echter weten dat voorlopig drie dodelijke slachtoffers bevestigd zijn. Het dodental van het incident kan nog stijgen, benadrukken de autoriteiten volgens persbureau AFP.

Het cruiseschip vervoerde in totaal zo’n vierduizend mensen, waaronder 3200 passagiers en ruim duizend bemanningsleden. De mensen op het schip, de 290 meter lange Costa Concordia, werden geëvacueerd met reddingsboten, helikopters en schepen uit de omgeving. Ze zijn overgebracht naar het nabijgelegen eilandje Giglio en opgevangen in scholen, woonhuizen en kerken.

Volgens de Italiaanse kustwacht liep het cruiseschip, dat gedeeltelijk onder water was gelopen, niet het gevaar om te zinken. Een paar uur na het incident was het evacueren van de passagiers nog steeds aan de gang. De oorzaak van het ongeval is nog onduidelijk en wordt onderzocht, aldus de eigenaar van het schip volgens persbureau ANSA.


Grotere kaart weergeven