Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Economie

‘Nog zeventig mensen vermist na ongeluk met cruiseschip Italië’

Het gekantelde cruiseship voor de kust van het Italiaanse eilandje Giglio. Foto AP / Gregorio Borgia

Nog zeventig mensen die gisteravond op het cruiseschip zaten dat voor de kust van Toscane aan de grond raakte worden vermist. Dat maakte de Italiaanse kustwacht vanmiddag bekend. Het lijkt er niet op dat er nog Nederlanders onder de vermisten zijn.

Een woordvoerder van de lokale autoriteiten vertelde vanmiddag volgens persbureau AFP dat er van de 4234 passagiers op het cruiseschip er op dit moment 4165 terecht zijn. Hij benadrukte dat dit niet hoeft te betekenen dat de 69 vermisten zijn verongelukt. Zij kunnen nog op het schip aanwezig zijn of elders op het eilandje Giglio. De autoriteiten doorzoeken het eiland nu “van deur tot deur”, aldus de lokale functionaris.

Voor zover tot nu toe bekend zijn er geen Nederlanders onder de vermisten. Op basis van informatie van touroperators meldde persbureau Novum vanmiddag dat er 34 Nederlanders aan boord van het schip waren en die zouden allen in veiligheid zijn gebracht. Het ministerie van Buitenlandse Zaken was vanmiddag nog wel bezig de informatie van de touroperators te verifiëren.

Op het schip waren ruim 4200 opvarenden, vooral Italianen, Duitsers en Fransen. Het raakte aan de grond, waardoor een groot gat in de boeg ontstond. Zeker drie mensen kwamen om het leven. Het Italiaanse persbureau ANSA meldt dat het om twee toeristen uit Frankrijk en een toerist uit Peru gaat. Het schip heeft slagzij gemaakt en ligt inmiddels op zijn kant.