Gesprekken Nigeria om staking te beëindigen mislukt

De hele week wordt er in Nigeria al geprotesteerd tegen de afschaffing van de subsidie op benzine. Foto AP / Sunday Alamba

De gesprekken tussen de Nigeriaanse president Goodluck Jonathan en de vakbonden in een poging de landelijke staking te beëindigen zijn mislukt. Een compromis is niet bereikt, werd bij monde van een van de vakbonden bekend gemaakt.

De voorzitter van vakbond Nigeria Labor Congress, Abdulwaheed Omar, liet buiten het presidentiële paleis weten dat een compromis buiten bereik is, zo meldt persbureau AP.

De staking heeft het land sinds afgelopen maandag verlamd. Veel winkels, banken en benzinestations bleven gesloten uit protest tegen de verdubbelde prijzen. In aanloop naar de bijeenkomst van vandaag werd de staking opgeschort. De bedoeling van de vakbonden is om, als de gesprekken zoals naar het er nu uitziet niets opleveren, na het weekend de staking te hervatten. Ook de olie-en gasindustrie zal dan het werk neerleggen.

Vakbonden willen weer subsidie op benzine

Aanleiding voor de acties is de onaangekondigde beslissing van Jonathan om de subsidie op benzine af te schaffen. De vakbondsleden en de Nigeriaanse bevolking wil die beslissing teruggedraaid zien.

De grootschalige protestacties veroorzaakten deze week een grimmige sfeer en overheidstroepen treden al dagen hardhandig op tegen de actievoerders. In grote steden als Lagos en de hoofdstad Abuja is al enkele malen traangas ingezet en wordt er met vuurwapens scherp geschoten op burgers. Door het geweld zijn inmiddels zeker tien doden gevallen en tientallen mensen gewond geraakt.

Een functionaris van de Nigeriaanse overheid zei tegen persbureau Reuters dat de verwachting is dat de gesprekken een einde aan de crisis zullen brengen. Analisten verwachten dat er een compromis wordt gesloten en dat een deel van de subsidie terug zal komen. Naar schatting kost de staking Nigeria zo’n 600 miljoen dollar per dag.

#OccupyNigeria

De stakingen worden gedragen door jonge Nigerianen, schrijft NRC-buitenlandredacteur Toon Beemsterboer vandaag in NRC Handelsblad:

“Het is een nieuwe generatie, de jonge middenklasse, die zich nu in Nigeria verzet tegen de afschaffing van de brandstofsubsidie. Aanvankelijk waren het vooral arme sjacheraars die protesteerden. Maar nu staan er lange rijen auto’s en dure motorfietsen bij de demonstraties geparkeerd. Dit zijn demonstranten uit de middenklasse, die sociale media gebruiken om betogingen te organiseren en elkaar te informeren. Al dagen is #occupynigeria trending topic op Twitter in Nigeria.”

Volgens Beemsterboer hakt de afschaffing van de subsidie op brandstof er in bij de Nigerianen, en de autoriteiten voorzagen de reactie op straat niet:

“Het lijkt erop dat president Jonathan de reactie van de bevolking heeft onderschat, wat aantoont hoe groot de kloof is tussen de puissant rijke politieke elite en de doorsnee Nigeriaan, die moet rondkomen van 2 dollar per dag. Afschaffing van de subsidie heeft een enorme impact. Nigerianen gebruiken brandstof niet alleen voor auto’s en motorfietsen, maar ook voor de generatoren die huishoudens en bedrijven draaiende houden als de stroom uitvalt.

Na het afschaffen van de subsidies is de brandstofprijs gestegen van 35 eurocent per liter naar 75 cent per liter. En de prijzen voor voedsel en transport zijn verdubbeld. Tijdens een betoging in Lagos zei pastoor Tunde Bakare dat de regering „hard werkt om de kruimels te verwijderen waar de bevolking op leeft.”

Een verslag van de NOS van afgelopen week: