Nederlandse Schindler

Profiel: De duivelse dilemma’s van Walter SüskindNed. 2, 23.30 - 00.00 uur

De pr-machine voor de speelfilm Süskind, vanaf volgende week in de bioscoop, draait op volle toeren. Donderdag zat regisseur Rudolf van den Berg bij Pauw & Witteman, met drie andere betrokkenen bij het verhaal van de aan deportatie ontsnapte Joodse kinderen. Gisteren verscheen een biografie van Mark Schellekens over Walter Süskind, ook wel aangeduid als ‘de Nederlandse Schindler’.

Het is niet helemaal duidelijk welke rol de film die de omroep Human vanavond uitzendt speelt in deze goed georkestreerde publiciteit. ‘Documentaire’ is een te groot woord voor de half uur durende productie, die op voorhand een biografie van Süskind belooft te zijn.

Aan dramatiek geen gebrek in het leven van de in 1906 in Duitsland geboren Jood met Nederlands paspoort. Hij vluchtte in 1938 naar Nederland, waar hij in 1942 beheerder wordt van de Hollandsche Schouwburg in de Amsterdamse Plantagebuurt. Dankzij goede contacten met de Duitsers weet hij honderden Joodse kinderen uit de crèche van de verzamelplaats weg te smokkelen, voordat ze worden weggevoerd naar Westerbork.

Süskind kon zijn goede werk alleen doen door vuile handen te maken. Die paradox klinkt vaak in dit Profiel, zonder dat hij tast- of voelbaar wordt. De beeldengroep van de gevel van de Schouwburg wordt gebruikt als beeldvulling. Het drama moet vooral komen van fragmenten uit de speelfilm. Een interview met regisseur Van den Berg versterkt de indruk van een making of. De fascinerende figuur Süskind verdient een ambitieuzer portret.

Mark Duursma

    • Mark Duursma