'Mossad streed als CIA tegen Iran'

Agenten van de Israëlische geheime dienst Mossad hebben, vermomd als CIA-agenten, leden van de terreurgroep Jundallah (Soldaten van God) gerekruteerd voor acties in Iran.

Deze zogeheten ‘false flag’ operaties – compleet met dollars en Amerikaanse paspoorten – vonden plaatst ten tijde van het presidentschap van George W. Bush.

Volgens Mark Perry, die dit schrijft in een artikel op de website van het gezaghebbende tijdschrift Foreign Policy, is er geen bewijs dat Jundallah betrokken is bij een reeks recente moorden in Iran, zoals eerder deze week op een Iraanse nucleaire wetenschapper. Onduidelijk is, schrijft Perry, of Israël nog steeds samenwerkt met Jundallah.

Amerikaanse betrokkenen, met wie Perry uitgebreid over de zaak heeft gesproken, zeggen dat CIA en de regering-Bush woedend waren over de operatie van de Mossad, die door de Israëliërs voor hun ogen werd uitgevoerd. Amerikaanse levens konden erdoor in gevaar worden gebracht. „Wat men ook van ons denkt, we doen niet aan het vermoorden van Iraanse functionarissen of het doden van Iraanse burgers”, aldus een CIA-medewerker.

Barack Obama heeft meteen na zijn aantreden in 2009 de tegen Iran gerichte samenwerking tussen de CIA en de Mossad op een laag pitje gezet. In november 2010 werd Jundallah bovendien officieel door de VS aangemerkt als een terroristische organisatie.

Jundallah, een sunnitisch-extremistische groep, opereert vanuit Pakistan in het grensgebied met Iran. Bij een zelfmoordaanslag door Jundallah op een moskee in de Zuid-Iraanse stad Zahedan kwamen in mei 2009 25 mensen om het leven, en een jaar later in dezelfde stad opnieuw enkele tientallen. In februari 2010 werd een van de leiders van de organisatie door Iran gearresteerd en vier maanden later geëxecuteerd.