Mohamed ElBaradei wil niet langer president van Egypte worden

ElBaradei in december op een persconferentie in Kairo. Reuters / Asmaa Waguih

De liberale, hervormingsgezinde Mohamed ElBaradei trekt zich terug uit de race om het Egyptische presidentschap. Het voormalig hoofd van het Internationaal Atoomagentschap doet dit uit protest tegen het militaire regime dat in Egypte nog altijd de macht heeft.

ElBaradei maakte de stap om zich terug te trekken begin van de middag in een verklaring bekend, meldt persbureau AP. Hij stelt in de verklaring dat de militaire leiders van Egypte er niet in slagen het land op “het pad van de democratie” te brengen. Volgens ElBaradei zijn de voorwaarden voor eerlijke verkiezingen in zijn land niet aanwezig. Het leger heeft volgens hem na het aftreden van Mubarak geregeerd “alsof het regime niet was gevallen”.

De Egyptische presidentsverkiezingen, de eerste sinds het aftreden van ex-president Mubarak in februari vorig jaar, zouden eind juni gehouden moeten worden. Het militaire leiderschap van Egypte moet de precieze datum van de verkiezingen echter nog vaststellen.

Internationaal werd de alom gerespecteerde ElBaradei, die in 2005 de Nobelprijs voor de Vrede kreeg, gezien als een belangrijke kandidaat voor het presidentschap, hoewel hij weinig bekendheid bij veel gewone Egyptenaren geniet. In november vorig jaar kreeg hij te maken met tegenslag toen een aantal belangrijke medewerkers van zijn campagne wegens onenigheid hun werk staakten.

ElBaradei heeft volgens onze redacteur Carolien Roelants, die voor NRC Handelsblad de ontwikkelingen in Egypte volgt, gelijk met zijn kritiek op het leger, maar denkt dat hij andere redenen heeft om de strijd om het presidentschap te staken:

“Hij kan het als excuus gebruiken omdat hij toch is gaan inzien dat hij geen enkele kans maakt. Hij heeft tientallen jaren buiten Egypte gewoond en toch vooral een beetje een creatuur van het Westen. De massa in Egypte kent hem niet. Bovendien hebben de fundamentalisten het tot nu toe erg goed gedaan bij de parlementsverkiezingen. Nog een reden dat de liberale ElBaradei waarschijnlijk nul kans zou maken.”