Milieuvriendelijke wijn

Volgens een onderzoek van het Engelse wijnblad Decanter drinken biowijndrinkers niet uit eigen belang. Zo bleek 55 procent van de ondervraagden biologische wijn te kopen uit milieuoverwegingen. Vervolgens antwoordde 44 procent het prettig te vinden om kleine producenten te steunen. Dan repte 38 procent over ‘een goed gevoel’. Slechts 18 procent gaf aan dat de wijn hen beter smaakte. En geen enkele respondent bediende zich van het argument ‘beter voor mijn gezondheid’.

Om geen enkel risico te lopen koop ik overigens alleen bij importeurs waarvan ik zeker weet dat deze wijnen verkopen van boeren die – gecertificeerd of niet – het beste voor hebben met de wijndrinker en het milieu. Iedere keer dat ik dat doe, ben ik overigens blij dat ik nog weet welke wijn ik moet hebben. Van de door Decanter-ondervraagden wist 64 procent die net een fles biologische wijn hadden gekocht niet meer hoe die heette.

Enkele milieu- en smaakpapilvriendelijk importeurs: Vinoblesse (vinoblesse.nl), Vleck wijnen (vleck.nl), De Vier Heemskinderen (vierheemskinderen.nl), Bolomey (bolomey.nl), Pieksman (pieksman.nl), De Wijnvriend (wijnvriend.nl), De Wijntherapeut (dewijntherapeut.nl), AWWijn (awwijn.nl), Wijnkoperij De Loods (wijnkoperijdeloods.nl).