Literair tijdschrift De Gids verder als bijlage De Groene

Opinieweekblad De Groene Amsterdammer gaat het 175 jaar oude literaire tijdschrift De Gids uitgeven. Dat bevestigen Teun Gautier, uitgever van De Groene Amsterdammer, en Dirk van Weelden, redacteur van De Gids. Het was onzeker of De Gids kon voortbestaan, omdat de rijkssubsidie in 2013 stopt.

De Gids, nu een uitgave van De Arbeiderspers, blijft een onafhankelijk tijdschrift en zal acht keer per jaar (de huidige frequentie), zonder extra kosten voor de abonnee, als aparte bijlage bij De Groene verschijnen. Daarnaast blijft De Gids los te koop en blijft apart abonneren op dit blad mogelijk. De vormgeving wordt anders en De Gids, nu nog een boekje, wordt op luxe krantenpapier gedrukt, op Berliner-formaat. Via printing on demand blijft het ook in boekvorm te koop.

De oplage komt tussen de 20.000 en 25.000 te liggen. „We financieren dit uit de lopende operatie en uit ons fonds Stichting 1877 met donaties”, zegt Gautier. „We hoeven voor de overname niets te betalen en omdat we winst maken en die niet hoeven af te dragen aan aandeelhouders, kunnen we hierin investeren.” Er wordt een betaalde redacteur aangetrokken voor De Gids, die nu vijf onbetaalde redacteuren heeft. Verder wil Gautier geen details geven, omdat de overeenkomst nog niet is getekend.

Abonnees kunnen het hele artikel van Birgit Donker hier lezen.

Dit artikel werd gepubliceerd in NRC Handelsblad op Woensdag 11 januari 2012, pagina 2 - 3.