Linkse partijen pleiten samen voor hoger toptarief op inkomens

Jolande Sap, Emile Roemer en Job Cohen vorig jaar februari bij een staking van de gemeentelijke vervoersbedrijven GVB, RET en HTM op het Stationsplein in Amsterdam. Foto NRC / Maurice Boyer

PvdA, SP en GroenLinks pleiten samen voor een nieuw toptarief voor hoge inkomens. Het hoogste belastingtarief is nu 52 procent. Het linkse plan draait om “slim, solidair en groen investeren”.

De fractieleiders van de linkse oppositiepartijen kondigen het plan om Nederland uit de crisis te trekken vanochtend aan in een opiniestuk in de Volkskrant. Later op de dag zullen Job Cohen, Emile Roemer en Jolande Sap het officieel presenteren tijdens een gezamenlijke nieuwjaarsbijeenkomst in Nijmegen, zo meldt persbureau Novum vanochtend.

Hoe hoog het nieuwe toptarief moet worden zeggen de partijen in het opiniestuk nog niet, maar uit een eerder onderzoek bleek dat een verhoging met een procent de schatkist al 400 miljoen euro oplevert.

Links wil herinvoering deeltijd-ww en investeren in duurzame energie

Volgens de partijen zit het kabinet op de handen in een tijd dat actie gevraagd is. Ze willen onder meer een nieuwe deeltijd-ww invoeren. Ook willen ze energiezuinige woningbouw stimuleren en overschakelen op duurzame energie.

Onder meer het ombouwen van kantoren tot starterswoningen en het vervroegen van onderhoud aan de Afsluitdijk moet extra werk opleveren. Een werkpoule per sector moet ervoor zorgen dat mensen makkelijker werk vinden.

De nieuwe samenwerking van links is opvallend. Vorig jaar organiseerden de partijen ook al een bijeenkomst onder de noemer ‘Een ander Nederland’, maar toen bleef een vervolg van het linkse blok uit. De partijen hebben in de Tweede Kamer samen 55 zetels. In de jongste peiling van TNS Nipo zijn dat er drie minder.

Gezamenlijke bijeenkomst voor links nu ‘hoogst haalbare’

Onze politiek redacteur Pieter van Os noemt vanochtend in NRC Weekend het organiseren van een gezamenlijke bijeenkomst voor links op dit moment “het hoogst haalbare”:

“De grote doorbraak komt er zeker nog niet. Zal dit ooit veranderen? De parlementaire geschiedenis leert, zo zeggen politicologen, dat politieke partijen alleen fuseren als alle partners in de peilingen op verlies staan. Zo ging het bij het CDA, in 1980. En zo ging het bij GroenLinks, in 1989. Verzwarende omstandigheid: het aantal linkse kiezers dat overloopt naar een rechtse partij is in Nederland traditioneel bijzonder klein. Linkse partijen zijn als communicerende vaten: het verlies van de een is de winst van de ander. En dus ontstaat zelden de door een fusie kansrijk geachte situatie. Nu staat de SP er bijvoorbeeld zo goed voor, dat de druk om te fuseren klein is.”

    • Pim van den Dool