Light uit Donker Afrika

Op mijn artikel over wijnen met een van nature lager alcoholpercentage, twee weken terug in NRC Handelsblad, heb ik flink wat reacties gekregen via mijn website. Er blijken veel wijnliefhebbers in Nederland te zijn die wel willen minderen maar niet met drinken. En dat kan door wijnen te schenken die in plaats van 14,5 procent nog slechts 12,5 procent alcohol of minder noteren. ‘Of ik nog wat meer tips kon geven dan de rode Bordeaux en de rode Bourgogne die ik adviseerde.’

Nu kreeg ik afgelopen week bezoek van Udo Goëbel. Over hem heb ik vorig jaar al eens in NRC geschreven naar aanleiding van een unieke proeverij van een dertigtal Zuid-Afrikaanse topwijnen, alle met de hoogste beoordeling (vijf sterren) in de toonaangevende gids Platter’s South African Wines. Deze vond plaats in Relais & Châteaux Kasteel Engelenburg in het Veluwse Brummen dat zich erop laat voorstaan de grootste collectie Zuid-Afrikaanse wijnen van Europa te voeren. En Goëbel levert daar, want hij is onbetwist de Zuid-Afrika specialist.

Toen hij eind 2005, na twaalf dienstjaren, stopte met wijn inkopen voor Gall & Gall heeft Goëbel zich volledig toe gelegd op rood, wit en rosé uit de Regenboog Staat. Zo werkte hij een half jaar als wijnmaker bij Boland Kelder in Paarl. Om in zijn vrije tijd op jacht te gaan naar het mooiste dat Zuid-Afrika te bieden heeft. Met in zijn ene hand het stuurwiel van zijn huurauto en in zijn andere Platter, the guide to cellars, vineyards, winemakers, restaurants and accomodation.

Aldus trok hij daar onder het motto ‘Proef je te pletter met John Platter’ over de dirt roads, waarop hij zich letterlijk eens bijna te pletter reed toen hij een in stofwolken gehulde tractor met oplegger over het hoofd zag. Als pleister op de wonde bleek het er overigens wel eentje te zijn die gevuld was met druiven. Bovendien leverde juist deze brokkentocht door Swartland later die dag een nieuw pareltje in zijn portfolio op, Chris Mullineux.

En met een van de wijnen van Mullineux Family Wines stond Goëbel op de stoep. Ook hij had het artikel in NRC gelezen en ook hij kon zich helemaal vinden in het verlangen naar wijnen met een lager alcoholpercentage. Sterker nog, als importeur had hij vorig jaar het verzoek bij een aantal van zijn wijnhuizen neergelegd om daarmee rekening te houden tijdens de productie.

Bij Mullineux heeft dit geresulteerd in een Kloof Street 2011 Chenin Blanc die ondanks zijn slechts 12,5 procent (de vorige oogst was nog dik 14) niets aan geur en smaak heeft ingeleverd. Ik noteer een lichte rokerigheid, amandelsnippertjes en mooi compact geel fruit en veel sap. Een serieuze puur natuur wijn, gefermenteerd met eigen gisten en gelagerd op 2e en 3e jaars grote eiken vaten ( € 10,95).

Als Goëbel ziet dat ik tevreden knik, duikelt hij nog een witte Swartlander op, LAM 2010 van Lammershoek Een blend uit 2010 van chenin blanc en viognier die zijn jeugd op roestvrij staal heeft doorgebracht. Frisser, fruitiger en onstuimiger dan Kloof Street. Veel energie, veel inhoud, veel plezier. Buitengewoon goede wijn en toch ook maar 12,5 procent ( € 10,95). Ik bestudeer het etiket nog wat nader: ‘Less & More’ staat erop. De Platter-gids 2012 beschrijft de LAM-range met meer woorden: ‘Exceptional value and most strikingly share a fresh vinosity and low alcohol levels that offer great drinkability for serious consumers’. Vrij vertaald: lekker LAM drinken maar minder snel lam worden.

    • Harold Hamersma