Lenen om wat relaxter te studeren? Niet doen!

„Mijn zoon is eerstejaars student. In navolging van zijn vrienden wil hij maximaal gaan lenen bij de DUO. Hij doet er luchtig over, maar het zit ons niet lekker. Wie heeft gelijk?”

Een bizar lage rente, sociale druk, optimaal leengemak, onvolwassenheid en financieel onbenul. Die vijf factoren hebben geleid tot een explosieve groei van studieschulden bij de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO). Eind 2010 stonden ex-studenten er voor vijf miljard euro in het krijt. Een studielening kost immers maar 1,39 procent rente en de aanvraag is simpeler dan het trekken van een kroketje bij de Febo. Wat muisklikjes op ib-groep.nl, en je inkomen groeit met honderden euro’s per maand. Geen enkel ministerie protesteert als die extra armslag opgaat aan bier, wintersport of shoppen. Dat gebeurt regelmatig. Ruim een kwart van de studenten leent om relaxed te kunnen studeren, toont Nibud-onderzoek. Vier op de tien denken dat ze het krediet later met gemak kunnen terugbetalen. Trouwens, je vrienden lenen toch ook? En je hebt er recht op. Dus waarom niet?

Er zijn veel redenen om studieschuld te minimaliseren. Na slechts vier jaar staan schuldstudenten gemiddeld ruim 21.000 euro in de min. Dat bedrag kan fiks oplopen als de basisbeurs verdwijnt, de studie uitloopt of je een dure vervolgstudie wil doen. Echt rampzalig is nooit afstuderen. Dan moet je alles terugbetalen, dus de basisbeurs, de aanvullende beurs na het eerste jaar, het OV-gebruik, de lening, het collegegeldkrediet en de rentekosten, wat tot vele tienduizenden euro’s kan oplopen. Veel mbo-ers stoppen met een studie en wéten niet eens dat ze, net twintig jaar oud, al een schuld hebben.

En toch mag elke 18-jarige een studielening verbrassen zoals hij wil, al is het aan gokken. Als hij later, zoals velen, niet die topbaan krijgt waarvan hij droomde, blijft er na aflossing en vaste lasten weinig tot niets van het salaris over. Daar dit de overheid blijkbaar koud laat en jonge mensen het niet overzien, zijn ouders de aangewezen personen om te zorgen dat hun kind niet de mist in gaat.

Praat dus over de studieplannen, -kosten en -financiering voordat je kind 18 jaar is en voor de wet volwassen. Alle beurs- en leenvoorwaarden staan helder op www.ib-groep.nl. Zeker ouders die financieel bijdragen aan de studie kunnen eisen stellen. Bijvoorbeeld door in een kort, zelf getypt contractje vast te leggen van welk bedrag je kind maandelijks ongeveer moet rondkomen, dat het kind, indien haalbaar, niet mag lenen of slechts na overleg, en hoeveel moet worden bijverdiend. In 2012 mag een student 13.362 euro bijklussen zonder dat zijn studiefinanciering in gevaar komt. Ouders kunnen ook afspreken dat ze voorlopig meekijken en meehelpen met de geldzaken van het kind. Verder kan het nooit kwaad als ouders bijtijds wat sparen voor tegenvallers op een gewone spaarrekening. Wie maandelijks 100 euro reserveert heeft, bij de huidige maximale spaarrente, over tien jaar ruim 14.000 euro klaar staan.

Studieleenwijzer op www.nibud.nl

    • Erica Verdegaal