Kort nieuws Cultuur

Hilversum houdt MCO

HILVERSUM. De muziekensembles van het Muziekcentrum van de Omroep (MCO) mogen in Hilversum gevestigd blijven. Minister Marja van Bijsterveldt (CDA, Media) heeft dat het MCO laten weten, zo heeft het ministerie bevestigd. De verhuizing van het Radio Filharmonisch Orkest en het Groot Omroepkoor naar Utrecht en van het Metropole Orkest naar Almere is daarmee van de baan. (Novum)

Art Amsterdam uit RAI

Amsterdam. De kunstbeurs Art Amsterdam voor naoorlogse en hedendaagse kunst wordt niet meer in de RAI gehouden. De beurs, dit jaar verplaatst van mei naar september, moet ‘exclusiever en compacter’ worden. Een nieuwe locatie voor het evenement, dat vorig jaar 21.000 bezoekers trok, is er nog niet. Het aantal deelnemers wordt teruggebracht van 135 naar ongeveer negentig. Ruim eenderde daarvan komt uit het buitenland. (Novum)

Brief van Beethoven

Rotterdam. In een legaat aan het Brahms-instituut Lübeck is een zes pagina’s tellende handgeschreven brief van Beethoven aangetroffen. In de brief rept Beethoven van zorgen over zijn gezondheid, financiën en neef Karl. Beethoven, 53 destijds, vraagt in de brief aan harpist/componist Franz Anton Stockhausen of hij geldschieters kan vinden voor de Missa solemnis, die Beethoven tussen 1819 en 1823 schreef en op voorhand wilde verkopen. Het Brahms-instituut schat de waarde van de brief op 100.000 euro. Vanaf volgende week zal het de brief tentoonstellen. (Reuters)

Bariton Quasthoff stopt

Rotterdam. De Duitse bariton Thomas Quasthoff (52) heeft zijn carrière per direct beëindigd. In een verklaring stelt hij dat hij door gezondheidsproblemen niet meer kan voldoen aan zijn eigen kwaliteitseisen. Quasthoff heeft ernstige handicaps. Een masterclass die hij in september van dit jaar op de Schubertiade in Schwarzenberg zal geven, gaat wel door. (NRC)

Investeerder Selexyz

Rotterdam. Boekhandelketen Selexyz heeft een nieuwe investeerder gevonden. Wie het is maakt het bedrijf, waartoe Scheltema Amsterdam en Donner Rotterdam behoren, nog niet bekend. Een woordvoerder bevestigt dat voorlopig geen van de vijftien vestigingen wordt gesloten. (Novum)