Knol zegt cd-winkel zingend vaarwel

Maandenlang leek het een voldongen feit. Muziekwinkel Fame in Amsterdam moest de deuren sluiten. In augustus vorig jaar kondigde moederbedrijf Free Records Shop Holding aan dat de winkel na 21 jaar dichtging. De stagnerende markt voor muziekdragers – lees: cd’s – was de oorzaak. Er werden eenvoudig te weinig cd’s verkocht om de hoge huur aan de Kalverstraat te kunnen betalen.

Voor veel muziekliefhebbers betekende dat nieuws een klap; Fame was de zoveelste muziekwinkel die dichtging. Voor muzikant Tim Knol in het bijzonder was het een tegenslag. Hij werkte zelf jarenlang achter de toonbank van de Amsterdamse zaak. Dus toen Fame-manager Arthur ter Braak de 22-jarige singer-songwriter vroeg een liedje te schrijven ter begeleiding van het ten onder gaan van de platenzaak die op 29 januari de deuren sluit, stemde Knol toe. Ter Braak: „Ik wilde het einde van Fame Megastore niet ongemerkt voorbij laten gaan.”

Het liedje van Knol heet Letting Go, en het verscheen deze week op single. Het is een nummer dat volgens Knol niet alleen gaat over het afscheid van Fame, maar „misschien wel over afscheid nemen in het algemeen”.

De single was nog niet uit of hij was al achterhaald. Eind december werd bekend dat muziekwinkel Fame toch blijft bestaan, maar naar een pand om de hoek verhuist, in winkelcentrum Magna Plaza aan de Nieuwezijds Voorburgwal. Alleen: Knols liedje was toen al opgenomen.

Toch blijft de muzikant stellig in het bestaanrecht van zijn song Letting Go geloven. „Fame mag dan een doorstart maken, het is toch het einde van een tijdperk.”

    • Yaël Vinckx