Kimchi, Cluedo voor de smaakpapillen

Om kimchi te maken heb je geen vuur nodig. Dit gefermenteerde Koreaanse groentengerecht met Chinese kool in de hoofdrol is een zuurzoute smaakmaker bij rijst. Het begint met het wassen van de kool, die vervolgens -al dan niet gesneden- een paar uur in zout of zout water weekt. Daarna moet de kool drie keer gespoeld


Om kimchi te maken heb je geen vuur nodig. Dit gefermenteerde Koreaanse groentengerecht met Chinese kool in de hoofdrol is een zuurzoute smaakmaker bij rijst. Het begint met het wassen van de kool, die vervolgens -al dan niet gesneden- een paar uur in zout of zout water weekt. Daarna moet de kool drie keer gespoeld worden om het zout weer kwijt te raken. Er wordt gesneden bosui, rettich, wortel en bieslook toegevoegd plus een mengsel van ui, appel, suiker, pepervlokken en knoflook. Daarna begint het fermentatieproces. Kimchi is direct al eetbaar, maar door het fermenteren gaat de smaak veranderen, een proces dat vergelijkbaar is met zuurkool, als zal kimchi zouter zijn dan zuurkool, onder andere door de toevoeging van vissaus. Op die vissaus na is kimchi vegetarisch.