Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Toerisme

Kapitein gekapseisd cruiseschip opgepakt - veertig mensen vermist

De Costa Concordia op haar kant in het Italiaanse water. Foto AFP / Filippo Monteforte

De kapitein van het Italiaanse cruiseschip Costa Concordia, dat gisteravond kapseisde nadat het in aanvaring kwam met een rots, is gearresteerd voor meervoudige dood door schuld. Dat melden verschillende Italiaanse media.

Volgens topman van rederij Costa Gianni Onorato voer de kapitein van het schip de normale wekelijkse route. “Het schip deed wat het 52 keer per jaar doet, de route tussen Civitavecchia en Savona varen.” De kapitein zou al elf jaar voor Costa werken.

‘Schip voer te dicht bij de kust’

Eerder vandaag zei de kapitein tegen het Italiaanse tv-station Tgcom24 de rots waar het cruiseschip op vastliep niet op de zeekaart stond. Volgens een functionaris van de Italiaanse kustwacht voer het 290 meter lange schip veel te dicht bij de kust. De Italiaanse justitie is een onderzoek begonnen naar het ongeluk.

Uit de Costa Concordia steekt nog een stuk rots. Foto AFP / Filippo MonteforteUit de Costa Concordia steekt nog een stuk rots. Foto AFP / Filippo Monteforte

Nog veertig mensen vermist

Nog veertig mensen zijn vermist, zo maakte de haven van Livorno vanavond bekend aan persbureau AFP. Dat hoeft niet te betekenen dat deze mensen het ongeval niet hebben overleefd. Zij kunnen nog op het schip aanwezig zijn of elders op het eilandje Giglio. Duikers die in een klein deel van het ondergelopen stuk van het schip naar vermisten hebben gezocht, hebben daarbij nog geen overlevenden of slachtoffers aangetroffen.

Op het schip waren ruim 4200 opvarenden, vooral Italianen, Duitsers en Fransen. Het raakte aan de grond, waardoor een groot gat in de boeg ontstond. Twee Franse toeristen en een Peruaans bemanningslid kwamen om het leven. Ongeveer dertig mensen zouden gewond zijn geraakt. De meesten hebben blauwe plekken opgelopen, maar volgens persbureau AP zijn minstens twee gewonden in levensgevaar zijn.

Nederlanders aan boord ongedeerd

Aan boord van het cruiseschip waren zeker 34 Nederlanders. Zij maken het allemaal goed en de meesten zijn inmiddels weer in Nederland. De NOS sprak een Nederlandse toerist die aan boord van het schip was.

“Het was avond, kwart voor tien, en we zaten naar een illusionistenshow te kijken. Toen hoorden we ineens een boem. En het schip ging schudden. Wij dachten in eerste instantie dat het bij de show hoorde, maar al gauw hadden we in de gaten dat het schip een beetje scheef begon te hangen. Als een haas zijn we naar boven gerend om de reddingsvesten te halen. Er werd omgeroepen dat we allemaal naar de reddingsboten moesten gaan. We zijn met een beetje moeite naar een eilandje gevaren en daar hebben we uren en uren gebivakkeerd.”

Bekijk ook de reportage van de NOS.


Grotere kaart weergeven

Meer foto’s van het ongeluk met de Costa Concordia zijn te bekijken bij In Beeld.