Kan die toren nu eens goed lopen? Een schaakrubriek is geen spelletje

De diagrammen in de schaakbijdragen in de zaterdagkrant zijn bijna altijd fout. Dat wil zeggen: er wordt op de verkeerde plek in de notatie van de partij naar verwezen. Ook in de krant van 7 januari ging het fout, zij het dat het deze keer alleen een verwisseling was met de opgave. Dit gebeurt echt heel vaak.

Het is klein bier in relatie tot het wereldleed, maar dat geldt sowieso voor schaken.

Frits R. Rosendaal

Wassenaar

Michel Kerres van de zaterdagkrant zegt: „Schaken is gecompliceerd genoeg, dan moet de schaakrubriek zelf niet ook nog een raadsel worden. Op 7 januari stonden de diagrammen in de rubriek op de verkeerde plaats. Dat mag natuurlijk niet gebeuren.

„De productie van die rubriek vereist samenwerking van maar liefst vier ‘spelers’. Het zware werk wordt uiteraard verzet door de auteur, Hans Ree (1), de ‘schaakborden’ worden vervolgens gemaakt in onze Studio (2), een eindredacteur van de sportredactie controleert de tekst en voorziet deze van typografische codes (3) en tot slot moet een vormgever zorgen dat tekst en grafiekjes op de juiste plaats terechtkomen (4). Het is niet de meest complexe productieketen in de Randstad, maar toch: één moment van onoplettendheid en er loopt zomaar een toren verkeerd. Om herhaling te voorkomen, is nu afgesproken het eindresultaat te onderwerpen aan een extra kwaliteitscontrole (5).”