Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politie, recht en criminaliteit

Joran van der Sloot overgeplaatst naar strengere gevangenis

Joran van der Sloot in de Peruaanse rechtbank gisteren. Foto AFP

Joran van der Sloot moet zijn gevangenisstraf van 28 jaar uitzitten in een andere gevangenis. Dat bevestigt de advocaat van de familie Flores, Edward Alvarez. Na zijn veroordeling is Van der Sloot gisteren naar de Piedras Gordas-gevangenis gebracht. Volgens persbureau Novum zou die gevangenis een strenger regime kennen.

‘Veel privileges in cel’

Doorgaans zitten gevangenen in Peru na hun veroordeling hun straf uit in de gevangenis waar zij dan al vastzitten. Voor de veroordeling van Van der Sloot klaagde de vader van het slachtoffer over de privileges die de moordenaar van zijn dochter in zijn cel in de Castro Castro-gevangenis zou hebben. Zo zou hij via zijn telefoon toegang tot internet hebben. Ook zou hij in zijn cel een grote televisie en een blu-rayspeler hebben, meldde het Peruaanse televisieprogramma A Las Once gisteren. Het programma claimt de iPhone van Van der Sloot in bezit te hebben waaruit dat zou blijken.

De zwaarbewaakte Piedras Gordas-gevangenis ligt in het uiterste noorden van de Peruaanse hoofdstad Lima. Hoewel het om de modernste gevangenis in Peru zou gaan, is de inrichting al in opspraak geraakt, omdat er onder meer sprake zou zijn van drugshandel. Ook zouden gevangen mobiele telefoons hebben en konden lokale media er interviews opnemen.

De Piedras Gordas-gevangenis in Peru.


Grotere kaart weergeven