'Je moet ruzie kunnen maken'

John Kerstens (46) is voorzitter van FNV Bouw. Met zijn bond speelde hij een belangrijke rol bij de onderhandelingen over het pensioenakkoord. Kerstens wordt regelmatig genoemd als leider van de nieuwe FNV. „Ik sluit niets uit.”

Europa,Nederland,Harderwijk, 12-01-2011. FNV Bouw. John Kerstens; voorzitter FNV Bouw. Foto Evelyne Jacq.
Europa,Nederland,Harderwijk, 12-01-2011. FNV Bouw. John Kerstens; voorzitter FNV Bouw. Foto Evelyne Jacq. Evelyne Jacq

Lech Walesa

„Volgens vrienden en oud-klasgenoten is het geen toeval dat ik bij de vakbond terecht gekomen ben. Dat heeft altijd al in me gezeten. Mijn vader was een echte vakbondsman. Als gezinslid van vakbondsleden mocht je een avond per week les volgen bij de vakbondsschool. Zat je daar als 16-jarige tussen mannen van 50 en 60 jaar oud. Op de middelbare school noemden ze me dan ook de Lech Walesa van het Thomas More College.”

Voorbeeld

„Johan Stekelenburg (voormalig voorzitter FNV, red). Hij was een authentieke man met een duidelijk profiel. Hij stond dichtbij de mensen, maar boven alle partijen. Mijn andere voorbeeld is John F. Kennedy, naar wie ik ben vernoemd. Ik deel zijn levensvisie: One person can make a difference and every person should try.”

Bemiddelaar

„FNV Bouw had een bijzondere positie binnen het pensioenoverleg. Een soort brugfunctie. Hier wat duwen, daar wat trekken. Dat ligt me wel. Maar ik ben geen allemansvriend. Je moet ook een beetje ruzie kunnen maken. Beweeg de ander om een stap te zetten die anders niet zo snel gezet zou worden. Een scheuring binnen de FNV wilde ik voorkomen, maar niet ten koste van alles. De belangen van de achterban gaan altijd voor. Een belangrijke voorwaarde was voor mij ook dat de vakbeweging wordt vernieuwd.”

Twitter

„Twitter is een gemakkelijk medium om de wereld te laten weten waar we mee bezig zijn. Ik heb mijzelf voorgenomen om één tweet per dag te versturen. Die verschijnen ook op de website van FNV Bouw, waardoor ik een veel groter publiek bereik. Op Twitter spreek ik politici, journalisten. Via de website bereik ik werknemers in de bouw die niet op Twitter zitten.”

Geld

„De vakbond betaalt niet slecht, 6.100 euro bruto per maand. Dat is gemiddeld. Sommige voorzitters zitten er onder, sommigen zitten er iets boven. Geld maakt mogelijk dat ik de dingen kan doen die ik wil doen. Maar geld is nooit een drijfveer geweest in mijn carrière.”

Leermomenten

„Ik ben van huis uit jurist. Dan wissel je voorstellen en eisen uit en voorzie je die van argumenten. Tijdens mijn eerste onderhandelingen, namens spoorwegvakbond FSV, kwam er een voorstel op tafel dat ik met argumenten weerlegde. Hij zal wel niet meer willen, dacht ik. Maar hij wilde nog steeds! Toen wist ik: als vakbondsman moet je kunnen onderhandelen. Een ander leermoment beleefde ik vorig jaar. Toen ik op een dag mijn dochter in bed stopte, pakte ze me vast. Alle spanning die het pensioenoverleg met zich meebracht, was opeens weg. Op dat moment drong het besef door: werk is belangrijk, maar mijn gezin is altijd belangrijker.”

Nieuwe vakbeweging

„Ik ben erg blij dat ik mijn steentje heb kunnen bijdragen aan verbetering van het pensioenakkoord en het voorkomen van een scheuring binnen de FNV. Er breekt een interessante tijd aan. Willen we als vakbond invloed blijven uitoefenen, dan moeten we vernieuwen. Daar blijf ik graag bij betrokken. Tegelijkertijd ben ik 46 en ga ik me oriënteren op mijn eigen toekomst. Ik kan me best voorstellen dat ik iets anders ga doen. Maar ik plan nog geen volgende stap. Aan speculeren over wie de leider van de nieuwe vakbeweging moet worden, doe ik niet. Het laatste wat je moet doen is jezelf als kroonprins bombarderen. Maar ik sluit ook niets uit.”

Jorg Leijten