Jan las een boek

Fotograaf Ad Nuis en auteur Arthur van den Boogaard maken eens in de twee weken een foto ‘opnieuw’ en belichten de tijd ertussen.

Gepensioneerd geschiedenisdocent en historicus Jan Schipper (73) las in 1949 in de voortuin van zijn ouderlijk huis aan de Alma Tademastraat 28 in Leeuwarden het boek De Page van Napoleon van schrijver S. J. Andriessen.

„De titel was het verhaal. Een jongen luistert per toeval een gesprek af tussen twee valse lieden die een aanslag op Napoleon beramen. Hij vertelt dit aan de Franse keizer, waarna de jongen wordt beloond. Napoleon wordt in het boek gekenschetst als een vriendelijke man – maar hij was ook een van de grotere schurken uit de geschiedenis. Het verhaal was extra spannend door de illustraties van Isings, dezelfde tekenaar als van de schoolplaten. Ik las graag, wisselde met vriendjes boeken uit: de kinderbijbel, Blank en bruin over een Indische jongen in besneeuwd Nederland, verder veel Karl May en historische boeken. Ik sprak daarover met mijn vader, inspecteur van het lager onderwijs. April 1946 waren wij voor zijn baan vanuit Den Haag naar Leeuwarden verhuisd. Hij nam mij wel eens mee op schoolbezoek, zo leerde ik de provincie goed kennen. Hij was een erudiete man, geïnteresseerd in geschiedenis en oprichter van het Schoolmuseum in Leeuwarden. Het mooiste wat hij naliet was een schoolschriftje vol jeugdherinneringen, speciaal geschreven voor eventuele vragen van zijn zeven kinderen. Ik overweeg dat ook te doen. Mijn kinderen vragen ook weinig. Tijdens mijn werkzame leven, waarvan ik zes jaar doorbracht in Congo, hield ik mij vooral bezig met de buiten-Europese geschiedenis, maar sinds mijn pensionering heb ik de historische blik op Nederland gericht. Binnenkort geef ik een boek uit over mijn voorouders in Loosdrecht. Naast schrijven is lezen altijd gebleven. In 2001 dook met Sinterklaas ook De Page weer op. De zoon van mijn oudste broer Hans schonk het mij, ondanks de naamstempel van mijn jongere broer Victor. Op een papieren ex-libris was mijn naam doorgestreept. Duidelijk bewijs dat ik de oorspronkelijke eigenaar was. Sindsdien koester ik het extra. Tijdens opruimwoedes gingen veel boeken door mijn handen, De Page van Napoleon is gebleven.”

U kunt zelf ook een foto insturen. Nuis en Van den Boogaard nemen contact op als uw foto ‘opnieuw’ gemaakt wordt. Stuur aan: opnieuweenfoto@gmail.com

    • Arthur van den Boogaard