'Jaar van discussie' bij CDA

Alsof het nog niet genoeg was. „Dit wordt een jaar van discussie”, kondigt CDA-partijvoorzitter Ruth Peetoom aan. „Het wordt spannend”, zei ze gisteravond tweemaal op een bijeenkomst van Brabantse CDA’ers.

Volgende week is cruciaal, volgens de partij. Op vrijdag presenteert het ‘Strategisch Beraad’ de nieuwe partijkoers, de dag erna volgt een partijcongres. Daarna gaan de commissieleden in het land in debat. In juni, op een volgend congres, moet de partij er uit zijn waar ze voor staat. „Een leuk proces”, volgens Peetoom. „Ik ben heel hoopvol.”

Vicepremier Maxime Verhagen zei gisteren in Den Haag dat de partij „pal” achter het regeerakkoord staat en dat het CDA „eenheid en stabiliteit” moet uitstralen.

Uiteindelijk moet daar een nieuwe leider bij komen. Vooralsnog besturen Peetoom, Verhagen en de fractievoorzitter in de Kamer de partij. Dat is ook prima, volgens de voorzitter van CDA-Brabant, Wil van der Kruijs: „Eén krachtige en beminde leider laten we graag over aan de Noord-Koreanen.”

CDA-wethouders: Z&Z pag. 13-15