Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Oorlog

‘Israëlische inlichtingendienst streed jaren als CIA tegen Iran’

Griekse soldaten hangen de Israëlische vlag op in Athene, voor aanvang van een bezoek van de Israëlische minister van Defensie Ehud Barak deze week. Foto AP / Thanassis Stavrakis

De Israëlische inlichtingendienst Mossad heeft een lange geschiedenis van opmerkelijke, onconventionele strijdmethoden. De nieuwste onthulling over de Mossad mag er ook weer zijn: Israëlische spionnen deden zich voor als CIA-agenten en vroegen Pakistaanse extremisten te vechten tegen Iran.

Foreign Policy onthulde gisteren in een lang en zeer lezenswaardig artikel deze opzienbarende zogeheten ‘false flag’-operatie. De operaties - compleet met dollars en Amerikaanse paspoorten – vonden plaatst ten tijde van het presidentschap van George W. Bush.

Volgens Mark Perry, die het artikel op de site van Foreign Policy schreef, is er geen bewijs dat Jundallah betrokken is bij een reeks recente moorden in Iran, zoals eerder deze week op een Iraanse nucleaire wetenschapper. Onduidelijk is, schrijft Perry, of Israël nog steeds samenwerkt met Jundallah.

Jundallah, wat staat voor Soldaten van God, is een sunnitische terreurgroep die opereert vanuit Pakistan in het grensgebied met Iran. De laatste jaren heeft de groep geregeld veel slachtoffers gemaakt met het uitvoeren van aanslagen in Iran. Israël zag in samenwerking met de sunnitische extremisten blijkbaar een kans om de shi’itische aartsvijand Iran schade toe te brengen. Israël is bang dat Iran kernwapens ontwikkelt.

Amerikaanse betrokkenen, met wie Perry uitgebreid over de zaak heeft gesproken, zeggen dat CIA en de regering-Bush woedend waren over de operatie van de Mossad, die door de Israëliërs voor hun ogen werd uitgevoerd. Amerikaanse levens konden erdoor in gevaar worden gebracht. „Wat men ook van ons denkt, we doen niet aan het vermoorden van Iraanse functionarissen of het doden van Iraanse burgers”, aldus een CIA-medewerker.