Gebakken varkensvlees met groenten en noedelsoep

Dit is het lievelingsgerecht van Minbok Kou, een zestigjarige vrouw die op haar 23ste naar Duitsland kwam en een hartstocht heeft gehouden voor de Koreaanse keuken. Het wordt met rijst gegeten. Gebakken varkensvlees met groenten (Dwaejigogi Chaesobokkeum) voor 4 personen Ruim een pond varkensschouder, 1 middelgrote ui, 3 rode pepers, 3 groene pepers, 2 waspenen,

Dit is het lievelingsgerecht van Minbok Kou, een zestigjarige vrouw die op haar 23ste naar Duitsland kwam en een hartstocht heeft gehouden voor de Koreaanse keuken. Het wordt met rijst gegeten.

Gebakken varkensvlees met groenten (Dwaejigogi Chaesobokkeum) voor 4 personen

Ruim een pond varkensschouder, 1 middelgrote ui, 3 rode pepers, 3 groene pepers, 2 waspenen, mais- of zonnebloemolie

Marinade:

stukje gemberwortel van ongeveer 4 cm, 2 knoflooktenen, 1 el sesamzaad, 4 el sojasaus, 2 el fijngehakte lente-ui, 2 tl sesamolie, 4 el chilipasta

Snijd het varkensvlees in dobbelsteentjes. Rasp voor de marinade de gember en vermeng die met de geperste knoflook. Rooster het sesamzaad in een droog koekenpannetje tot het begint te geuren en doe dat met alle andere marinade-ingrediënten bij de gember en de knoflook. Roer goed door elkaar en giet over het vlees. Twee uur laten marineren.

Ontzaad intussen de pepers en snijd ze fijn, net als de ui. Snij de wortel in dunne plakjes.

Kook de rijst.

Verwarm wat olie in een koekenpan, maak het goed heet, en bak het vlees daar kort in. Doe de marinade erbij. Als die droog dreigt te koken wat water toevoegen. Doe ook de pepers en de wortel in de pan en laat die niet al te lang bakken, alles moet knapperig blijven.

Serveer met de rijst.

Noedelsoep en groentegerecht met garnalen

Deze soep vond ik beduidend smaakrijker toen hij een dagje gestaan had. Voor de bouillon kan ook instant dashi (Japans bouillonpoeder) gebruikt worden in plaats van het zeewier en de ansjovis.

Voor 4 personen:

400 g udonnoedels (zie hiernaast), 2 el zeewier (nori, wakame, of kombu), 10 gedroogde ansjovisjes, 1/2 Chinese kool, 3 ons sperziebonen, 1 ui, 1 lente-ui, 1 groene + 1 rode peper, 1 kleine courgette, 250 g tofu, 3 ons gepelde rauwe garnalen, 150 g enoki-paddestoelen (een bundelzwam, neem evt. wat fijngesneden champignons), 100 g Koreaanse rijstschijfjes (zie hiernaast)

Saus voor het op smaak brengen: 2 tl sesamzaad, 2 tenen knoflook, 60 ml lichte sojasaus, 3 tl zout, 3tl suiker, 1 tl gemalen peper

Leg de udonnoedels in kokend water, wacht even tot het water weer kookt en giet ze dan meteen af. Spoel ze na met koud water en zet ze opzij.

Doe het zeewier en de ansjovissen met 1,5 liter water in een pan, breng tegen de kook aan en laat een minuut of vijf trekken. Zeef de bouillon.

Snijd alle groenten in fijne reepjes van ongeveer dezelfde grootte. Ontzaad de pepers en snijd ze in fijne ringetjes. Snijd de tofu in blokjes. Spoel de enoki-paddestoelen af, snijd het onderste stukje weg en de rest in reepjes.

Rooster het sesamzaad in een droge koekenpan. Knijp de knoflook door een knijper en vermeng met het sesamzaad en de andere sausingrediënten.

Leg alle ingrediënten, ook de garnalen, rijstschijfjes en de udonnoedels, in een ruime pan en overgiet ze met de bouillon. Breng aan de kook. Giet de saus erbij en laat het geheel nog tien minuten zachtjes koken.

    • Marjoleine de Vos