Eurolanden en China kritisch over afwaarderingen S&P

Het logo van Standard & Poor's op een kantoor van het kredietbeoordelaar in Parijs. Foto AFP / Eric Piermont

Vanuit de eurozone en China is gisteravond en vanochtend kritisch gereageerd op het afwaarderen van negen eurolanden, waaronder Frankrijk, door kredietbeoordelaar Standard & Poor’s. EU-commissaris Rehn noemde de stap van S&P “inconsistent”.

Rehn, de eurocommissaris voor Economische Zaken, liet gisteravond laat in een reactie weten de afwaarderingen door S&P te “betreuren”. Volgens Rehn onderneemt de eurozone op dit moment “gedecideerde actie op alle gebieden” om de crisis rond de euro het hoofd te bieden. Hij benadrukte dat de EU nu extra haast moet maken met het inrichten van het permanente noodfonds ESM, het European Stability Mechanism. Dat fonds, dat probleemlanden als Italië in noodscenario’s moet kunnen redden, zou begin juli in werking moeten treden.

Met de afwaardering van Frankrijk van de AAA-status naar de AA-status, komt mogelijk ook de AAA-status van het tijdelijke noodfonds EFSF in gevaar. Met dat fonds worden momenteel landen als Griekenland en Portugal overeind gehouden. De voorzitter van de eurogroep, de Luxemburgse premier Jean-Claude Juncker, zei vannacht in een verklaring dat alle landen die voor het EFSF garant staan, daaronder zijn bijvoorbeeld Duitsland en Nederland, “vastberaden” zijn ervoor te zorgen dat de AAA-status van het fonds behouden blijft.

Het EFSF hapert nu niet meteen, maar Europese politici moeten wel haast maken, schrijft onze economieredacteur Melle Garschagen vandaag in NRC Weekend:

“Het gevaar is dat de onderhandelingen in Brussel worden ingehaald door de werkelijkheid. De massa-afwaardering van S&P kan de obligatiemarkt voor eurolanden ontwrichten. Italië, met een schuld van 1800 miljard euro, is nog twee stappen verwijderd van junk-status. Het risico bestaat dat grote beleggers nauwelijks meer mogen beleggen in de obligaties van het land met de grootste uitstaande schuld in de eurozone, omdat de kans op wanbetaling groot is. Alleen de dreiging van nog een afwaardering kan ervoor zorgen dat beleggers alles wat euro is mijden op de obligatiemarkt. Zelfs een uitpuilende oorlogskas van het IMF is dan waarschijnlijk niet genoeg om de crisis te bezweren.”

China: kredietbeoordelaars moeten crisis niet verergeren

De Chinese regering, die grote economische belangen heeft in Europa, uitte vanochtend net als de eurolanden kritiek op de nieuwe afwaarderingen door Standard & Poor’s. Volgens het Chinese staatspersbureau Xinhua hebben kredietbeoordelaars als S&P een “grote verantwoordelijkheid” om de crisis in de eurozone niet te verergeren. China begrijpt dat S&P bezorgd is over de eurocrisis, maar stelt dat de afwaarderingen vragen oproepen over de geloofwaardigheid van de kredietbeoordelaar.

De Franse minister van Financiën Francois Baroin probeerde eventuele paniek over de afwaardering van zijn land bij voorbaat weg te nemen. Baroin stelde dat de lagere kredietstatus van zijn land geen “catatstrofe” is en benadrukte dat Frankrijk nog altijd een goede kredietwaardigheid heeft. “Het is niet nodig om de Franse bevolking hiermee schrik aan te jagen”, aldus Baroin.

    • Pim van den Dool