Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politiek

Emir Qatar pleit voor sturen Arabische troepen naar Syrië

De emir van Qatar begin december in de hoofdstad van zijn land, Doha. Foto Reuters / Fadi Al-Assaad

De emir van Qatar, Sheik Hamad bin Khalifa Al Thani, wil dat er Arabische troepen naar Syrië worden gestuurd om een einde te maken aan het bloedige geweld tegen demonstranten. Dat zegt hij in een interview met 60 Minutes, een programma van de Amerikaanse zender CBS dat morgen wordt uitgezonden.

In het interview, waaruit persbureau AP vanmiddag al citeert, wordt de emir gevraagd of hij vindt dat de Arabische landen zouden moeten interveniëren in Syrië. De emir reageert hierop door te zeggen: “For such a situation to stop the killing some troops should go to stop the killing.”

Qatar eerste Arabische land dat militair ingrijpen in Syrië bepleit

Het is voor het eerst dat een Arabische leider zich openlijk uitspreekt voor troepenzending naar Syrië. Voorheen was dergelijk ingrijpen uit den boze, maar nu blijkt dat de waarnemersmissie van de Arabische Liga geen einde weet te maken aan het geweld wordt er gezocht naar alternatieven.

Qatar onderhield in het verleden nauwe banden met het regime in Damascus, maar uit de laatste tijd scherpe kritiek op het brute ingrijpen van het bewind van president Bashar al-Assad. Vorig jaar zomer trok de Golfstaat al zijn ambassadeur uit Syrië terug.

De opmerkingen van de emir verbazen onze buitenlandredacteur Carolien Roelants, die voor NRC Handelsblad over het Midden-Oosten schrijft, niet heel erg. Qatar ontpopt zich volgens haar al jaren als een “zeer assertief land”:

“Het is een klein land, maar heeft buitengewoon veel geld. De emir probeert overal bij te bemiddelen, bijvoorbeeld in Darfur, en wil de indruk wekken dat Qatar de leider van de Arabische wereld is. Ook in Libië trad het land erg op de voorgrond en heeft Qatar als enige Arabische land ook vliegtuigen en manschappen gestuurd”.

Ondanks de positie van Qatar denkt Roelants niet dat militair ingrijpen in Syrië nu dichterbij is gekomen:

“Militair ingrijpen in Syrië is hele lastige business. De Arabische Liga is verdeeld, want Syrië krijgt bijvoorbeeld nog steun van landen als Irak en Algerije. Verder hebben veel Arabische landen, en ook de westerse landen, grote moeite met het idee van militair optreden. Ze spelen met vragen als: hoe begin je, wat zal er gebeuren en wat komt er voor het regime-Assad in de plaats?”

Hoofd Arabische Liga vreest voor burgeroorlog in Syrië

Het hoofd van de Arabische Liga, Nabil Elaraby, zei gisteren dat de situatie in Syrië mogelijk afstevent op een burgeroorlog. “We zijn voornamelijk bezorgd omdat de regering afspraken met ons heeft gemaakt die zij niet naleeft”, zo zei Elaraby op een persconferentie.