Duitse economie Europees Wirtschaftswunder

De Duitse economie blijft stevig groeien. Duitse bedrijven profiteren vooral van toenemende export naar China. Grote vraag: haken Nederlandse bedrijven aan?

Het Duitse Wirtschaftswunder uit de jaren zestig gaat op herhaling. Tegen de trend van nagenoeg alle Europese lidstaten in, groeide de Duitse economie met 3 procent, bleef het consumentenvertrouwen ondanks de eurocrisis ongekend hoog en is er geen angst voor naderende recessie, oplopende inflatie of groeiende werkloosheid.

En die economische groei zal ook in 2012 aanhouden, zo is de verwachting. Niet zo uitbundig als in 2011 maar het Duitse onderzoeksbureau Ifo gaat toch nog uit van 0,4 procent groei, volgens beursanalisten een groei die ruim boven die van andere Europese landen zal blijven. Dat gunstige tij vertaalt zich in minder bezuinigingen voor de overheid omdat die groei voor extra belastinginkomsten zorgt. En de lage rente zorgt ervoor dat de rentelasten geen budgettaire problemen voor de staat oplevert.

Het Duitse begrotingstekort is in 2011 gezakt naar één procent, ruim onder de norm van het Verdrag van Maastricht. Andere Eurolanden worstelen met tekorten van 4 procent of meer. Zo schat het ministerie van Financiën het Nederlandse begrotingstekort eind 2011 op 4,5 procent.

Maar ook in het dagelijkse leven is die groeiende welvaart zichtbaar. De winkelstraten in grote Duitse steden als Berlijn, Frankfurt, Keulen, Düsseldorf en München waren óók na de decemberfeestdagen overvol met koopjesjagers in het duurdere consumentensegment.

Duitse ondernemers in het midden- en kleinbedrijf zijn overwegend positief gestemd over 2012, zo blijkt uit onderzoek van de branchevereniging BVMW onder 2.700 mkb-ondernemingen. Een minderheid van 17 procent van de mkb’ers verwacht een verslechtering van de marktomstandigheden. Bijna een derde van de ondernemers in de Mittelstand verwacht dat de zaken in de eerste helft van volgend jaar verder verbeteren en iets meer dan de helft rekent op vergelijkbare omstandigheden.

De werkgelegenheid groeide vorig jaar met 1,3 procent (0,5 procent in 2010). Vorig jaar hadden meer dan 40 miljoen Duitsers een baan, ongeveer de helft van de bevolking. De werkloosheid zakte naar 6,8 procent, het laagste niveau sinds de hereniging. De Duitse huishoudens laten het geld dan ook rollen. De consumentenbestedingen stegen met 1,5 procent, de grootste stijging in 5 jaar.

Wie in de auto-industrie werkt, hoeft voorlopig niet voor zijn baan te vrezen. De Duitse luxewagenbouwer Audi bereidt zich voor op een lange periode van groei en gaat fors meer personeel aantrekken, zo werd deze week bekend. „Om onze ambitieuze groeikoers te realiseren, hebben we veel extra talent nodig in onze onderneming”, zei Audi-topman Rupert Stadler donderdag.

Alleen al in Duitsland wil de VW-dochter dit jaar minstens 2.200 nieuwe werknemers aantrekken. Ook autofabrikant VW draait goed. Bestuursvoorzitter Martin Winterkorn liet zich deze week optimistisch uit over de economie in 2012. Hij verwacht geen wereldwijde recessie. De eerder voorspelde magere vooruitzichten voor West-Europa worden volgens hem gecompenseerd door de groei in Noord-Amerika en in China.

Beleggers kunnen daarvan profiteren. Volkswagen heeft zich na de dip van deze zomer sterk hersteld, zeker als je dat vergelijkt met de Franse concurrent PSA Peugeot Citroën. Het aandeel is in 2011 gehalveerd terwijl het aandeel Volkswagen het jaar met een plusje afsloot.

Het optimisme van Winterkorn wordt gedeeld door economen en zijn collega’s in het Duitse bedrijfsleven. Recent schreef Die Welt op basis van een rondgang onder economen werkzaam bij grote banken en verzekeraars dat Duitsland in een ‘milde recessie’ kan komen, maar daar verderop in 2012 ook weer uit kan komen. De economen verwachten dat de wereldconjunctuur dan weer aantrekt, waardoor de Duitse economie dit jaar met een half procent zal groeien.

Zo blijft de Duitse buurmarkt ook in 2012 aantrekkelijk voor Nederlandse bedrijven, verwacht de Nederlands-Duitse Handelskamer (DNHK) op basis van de meest recente prognoses. Het Duitse exportvolume naar Nederland bedroeg in 201063,2 miljard euro. Alleen naar Frankrijk (90,7 miljard euro) en de VS (65,6 miljard euro) werd meer geëxporteerd. Het is de vraag of Nederland dit jaar aansluiting vindt bij de Duitse economische groei.

    • Jos Verlaan