Dr. Zeepaards erwtenrace

de proefjesfabriek

Warmte is iets geks. Warmte stroomt van warme naar koude plekken. Maar niet altijd even snel. Kijk maar.

Wat heb je nodig? Een kom, warm water, een metalen lepel, een houten lepel, een plastic lepel, koude boter en erwten.

Wat moet je doen? - Doe het warme water in de kom.

- Plak op elke lepel (op de kop) een erwt vast met een klontje boter.

- Zet dan de lepels met hun steel in het water.

- De race is nu begonnen: welke erwt glijdt, met de boter, het eerste naar beneden?

Hoe kan dat? In het warme water warmen de koude lepels op. Eerst het beginnetje van de steel en daarna stroomt ook steeds meer warmte naar hun kop. In hout en plastic gaat dat veel langzamer dan in staal. Zag je dat op de stalen lepel de boter het snelste smolt?

De warmte bestaat eigenlijk uit trillingen in de moleculen die de bouwsteentjes zijn van water, van hout, van plastic en van metalen. De bouwsteentjes van sommige materialen geven die warmte, de trillingsenergie, veel makkelijker door aan hun buurman dan andere . Die materialen zijn goede ‘warmtegeleiders’.

    • Margriet van der Heijden