De real-life superheld rukt op (en uit)

Chinese Redbud Woman in actie in Peking.

De real-life superheld rukt op. En uit, want op steeds meer steden gaan mensen verkleed als superhelden daadwerkelijk de straat op om op zoek te gaan situaties waar ze hun heldendaden kunnen verrichten.

En dat is vaak minder spannend dan het klinkt, zo bleek laatst al uit deze prachtige reportage van The New York Times. Een superheld moet namelijk ook gewoon wachten op het stoplicht. En daarvan zijn er nogal veel in Salt Lake City.

De real-life superhelden (RLSH - zie wikipedia) maken vooral in Amerika de straten al tijdenlang onveilig. Ze zijn onder andere actief in Seattle, Salt Lake City en Minnesota. Met clichématige superheld-namen als The Watchman, Guardian Girl en Razorhawk en met bijbehorende outfits proberen de superhelden goede daden te verrichten. Soms is het wat kleins, zoals het helpen van een dakloze, maar er zijn ook groepen die op gezette tijden op patrouille gaan en op zoek gaan naar het onheil.

En dat gaat wel eens mis.

Zo kreeg de bekende ‘held’ van Seattle, Phoenix Jones the Guardian of Seatle, vorig jaar een pistool op zich gericht en een trap in zijn gezicht toen hij twee ruziende mannen uit elkaar probeerde te halen. Hij kwam er met een gebroken neus vanaf.

Nu ook in China

Ook in China staan de superhelden achter elkaar op. In mei was Hong Kong in de ban van de aantrekkelijke Bauhinia Heroine (vernoemd naar de officiële bloem van de stad) die - verscholen achter een blauw masker - eten en geld naar de arme inwoners in de stad bracht. In december dook de verleidelijke Chinese Redbud Woman (vernoemd naar een plant) op, die in een bijna identieke outfit als Bauhinia Heroine de daklozen in Peking helpt.

In mei was Hong Kong in de ban van Bauhinia Heroine. In mei was Hong Kong in de ban van Bauhinia Heroine.

En inmiddels kan ook de Incredible Shining Knight worden toevoegd aan het superheldenteam in China. New York Times journalist Robert Mackey meldt op zijn blog dat Peking in de ban is van zijn verschijning. ‘Incredible Shining Knight’ was de afgelopen week een van de meest ingevoerde zoekopdrachten in China. Op zijn Weibo, de Chinese variant van Twitter, plaatst hij foto’s van zijn daden. Op onderstaande foto helpt hij een gestrande automobilist met het verwisselen van een band.

De Incredible Shining Knight verwisselt een band.De Incredible Shining Knight verwisselt een band.

Nederland wacht nog op zijn held

In Nederland is de real-life superheld voor zover bekend nog niet doorgebroken en heeft hij de voorpagina’s nog niet gehaald. Wellicht onterecht, want op de website van The Real Life Superhero Project claimt de voor Nederlands nog onbekende held The Eye dat hij wel eens een bankoverval heeft gestopt.

The claim van The Eye op de website van The Real Life Superhero Project.The claim van The Eye op de website van The Real Life Superhero Project.

    • Lex Boon