Citaten

„Als ik een allochtoon ben, wanneer ben ik dan autochtoon? Waar is dan mijn plek?”

Acteur Nasrdin Dchar in 24 uur met... (VPRO), 9 januari.

„Het is merkwaardig dat ik op een gegeven moment telefonen kreeg in Nederland van Engelse ministers, die zeiden aan mij: zou je dit of dat kunnen bespreken met Thatcher, want ik krijg geen toegang tot haar.”

Oud-premier Ruud Lubbers (CDA) herinnert zich in Nieuwsuur (NOS/NTR) zijn toenmalige Britse collega, naar aanleiding van de speelfilm The Iron Lady, 9 januari.

„Ik ben zo blij dat ik gewoon een uitvoerder ben en niet in de politiek zit.”

Nurten Albayrak, vooralsnog op non-actief gesteld directeur van het Centraal Orgaan opvang asielzoekers, reageert in Pauw & Witteman (VARA) op de Kamerleden Sietse Fritsma (PVV) en Hans Spekman (PvdA), 10 januari.

„Dat is een hypothese. Ik hoop er meer over te kunnen zeggen als ik weg ben uit Syrië.”

De gewonde fotograaf Steven Wassenaar, telefonisch vanuit Homs in Pauw & Witteman (VARA), over de suggestie dat het Syrische regime belang heeft bij het aangevallen worden van de internationale pers, 11 januari.

„Soms wordt hij gedwongen tot gebruik van de autocue. Maar hij veracht het. Ja, hij rijdt ook geen auto.”

Tom Egbers (NOS) over zijn 65 jaar geworden collega Mart Smeets, in PowNews, 11 januari.

„De koningin heeft miljoenen vrouwen beledigd in het Midden-Oosten. (...) Het is een grote middelvinger naar het hele volk, het interesseert haar niets.”

Rechtsgeleerde Afshin Ellian in De vijfde dag (EO) over uitspraken van koningin Beatrix over het dragen van een hoofddoek in een moskee, 12 januari.