Chocolademasker

Of je van chocolade eten nu wel of niet puisten krijgt, is onderwerp van voortdurend onderzoek. De laatste stand van zaken is: wel puisten. Dat las ik althans op de site van een dokter die onderzoek uit Miami had bestudeerd.

Op je huid schijn je het wel veilig te kunnen smeren. Cacaovetten maken de huid zacht, is het idee. En telkens als ik de chocoladeganache maak voor over de verjaardagstaart van Nigella Lawson voel ik dan ook sterk de aandrang de bedwelmende, bijna zwarte emulsie op mijn gezicht te smeren. Het is alleen praktisch gedoe dat me daar van weerhoudt.

Dr. van der Hoog heeft een kant-en-klaar chocolademasker (2,19 euro) in het assortiment. Het cosmeticamerk claimt het oudste van Nederland te zijn. Onlangs stopte het de crèmes in nieuwe verpakkingen: moderne, basic potjes. Gelukkig hebben ze nog gewoon de ouderwetse maskertjes die ik als tiener al gebruikte.

Het chocolademasker heeft de kleur van koetjesrepen en de geur van goedkope pralines. De substantie voelt lekker fris op de huid, een beetje zoals After Eight in de mond. Maar is mijn huid daarna zachter? Hij die doorgaans mijn chocoladetaart eet, meent „een zijdeachtige gloed” te zien, al kan dat ook aan het avondlicht liggen.

En hoe zit het met het ‘gelukzalig’ en ‘euforiserend’ gevoel dat het masker belooft? Eerlijk is eerlijk: tien minuten stil zitten (de duur van het masker) is inderdaad heerlijk.

    • Monique Snoeijen