Capote was 'n vampier

Photographer: Attila Dory

Capote (Bennett Miller, 2005)Net 5, 23.15 – 01.30 uur

Schrijver Truman Capote las in 1959 een kort berichtje over een roofmoord op een gezin in een gehucht in Kansas. Hij trok naar Kansas met een bevriend schrijfster, Harper Lee, die toen werkte aan de autobiografisch getinte roman To Kill a Mockingbird.

Capote volgde de hele rechtszaak, sprak met vele betrokkenen en raakte vooral geïnteresseerd in een van de twee moordenaars, Perry Smith, met wie hij een band voelde. Beiden werden geboren in het zuiden van de VS en waren in hun jeugd eenzame buitenbeentjes. De schrijver bleef de zaak jarenlang volgen en publiceerde in 1966 In Cold Blood – een geruchtmakend en controversieel boek.

De biografische film Capote zet met veel genoegen de contrasten aan van deze geschiedenis. De eerste beelden tonen de gevierde schrijver in New York, als hij met zijn geaffecteerde hoge stem een feestje opluistert met zijn sprankelende anekdotes. Even later is hij in het desolate Kansas, waar hij vol argwaan ontvangen wordt. Daar ontmoet de kleine, zelfingenomen spraakwaterval de norse, zwijgzame rechercheur Alvin Dewey. Homoseksuele, stadse fat versus de dorpsmacho.

Maar de belangrijkste tegenstelling is een morele, waarbij Harper Lee de stem van de rede is – een rol die vrouwen in films vaak hebben. Want gebruikt Capote de zaak niet om er beter van te worden? Hij noemt het een ‘goudmijn’, veinst vriendschap met Perry en liegt stelselmatig als Perry vraagt of het verhaal een beetje vlot en welke titel hij in gedachten heeft.

‘In koelen bloede’ slaat hier op de schrijver zelf: Capote wenst de twee dood, zodat hij eindelijk zijn boek kan afmaken. Capote als vampier. Lee ziet het met lede ogen aan.

    • André Waardenburg