BRIEVEN

Rashonden

In het artikel ‘Mooie kop, jammer dat de hersens er niet inpassen’ (Wetenschapsbijlage 7 & 8 januari) wordt een onthutsend beeld van de rashondenfokkerij geschetst. Deze sector veroorzaakt grote welzijnsproblemen in diverse hondenrassen. De verantwoordelijke bewindsman – staatssecretaris Bleker – grijpt niet in. Hij laat een oplossing liever over aan dezelfde fokkers die de gezondheidsproblemen hebben gecreëerd.

De problemen in de hondenfokkerij zijn in elk opzicht vergelijkbaar met de problemen in bijvoorbeeld de fokkerij van raskatten, cavia’s, vogels of vissen. Ook in deze sectoren hebben fokkers zich altijd vooral op het uiterlijk gericht en minder op de gezondheid of de vitaliteit van het ras. Zo heeft de Perzische kat net zo’n mismaakte platte snuit als de Engelse bulldog, zo plat dat de dieren vaak nauwelijks kunnen ademhalen en ooginfecties krijgen omdat het traanvocht niet via de neus kan wegstromen.

Naast deze aandoeningen die voortvloeien uit het bewust fokken op uiterlijk, komen er veel ‘onbedoelde’ aandoeningen voor, die het gevolg zijn van inteelt. Erfelijke verdikking van de hartspier (HCM) en nieraandoeningen (PCM) bij katten of de gevreesde osteodystrofie (een ziekte die de botten aantast) zijn slechts enkele voorbeelden van afwijkingen die fokkers het ras hebben ‘ingefokt’. Inteelt is de hoeksteen van de rasdierenfokkerij en als het aan de sector ligt, verandert daar weinig aan.

De verschillende bewindslieden die problemen negeren, betekent dat er ook de komende jaren honderdduizenden zieke en mismaakte honden, katten, konijnen, cavia’s, vogels en vissen geboren zullen worden. We fokken geen huisdieren meer, we fokken patiënten.

Frank Wassenberg

Koningin Sophia-Vereeniging tot Bescherming van Dieren

Menselijke soort

Een Tilburgse student scoort een tien voor zijn scriptie over de mate waarin de PVV fascistisch zou zijn (10 januari). Ik zou hem slechts een 9,5 hebben gegeven. De student heeft zeker gelijk dat er bij de mens geen rassen bestaan, maar hij gaat in de fout door te stellen dat alle mensen tot één ras behoren. Een foutieve vertaling van het in het Engels gangbare the human race. We behoren gezamenlijk tot de soort Homo sapiens. Voor een tien was een juist gebruik van de nomenclatuur vereist geweest.

Machteld Roede

Fysisch antropoloog, Maastricht

‘Eeuwenoude’ helm

In het artikel ‘Romeinse helm Engeland kwam uit Nijmegen’ (Wetenschapspagina, 12 januari) wordt gerept van een ‘Romeinse helm van bijna twee eeuwen oud’. Bedoeld was uiteraard twee millennia oud.

Redactie Wetenschap

    • Machteld Roede
    • Frank Wassenberg