Breivik nogmaals psychiatrisch getest

Een Noorse rechtbank heeft een nieuw psychiatrisch onderzoek gelast van Anders Behring Breivik, de man die in juli bij aanslagen in Oslo en op het eilandje Utøya 77 mensen doodde. Volgens rechter Wenche Elizabeth Arntzen is een tweede onderzoek nodig vanwege de wijdverspreide kritiek in Noorwegen op een eerder onderzoek.

In het eerste onderzoek kwamen twee psychiaters op basis van lange gesprekken met Breivik tot de conclusie dat hij ontoerekeningsvatbaar is. Breivik zou lijden aan paranoïde schizofrenie en tijdens zijn daad psychotisch zijn geweest. Een speciale commissie van deskundigen zag na bestudering van het onderzoek geen aanleiding om het af te keuren.

Advocaten van de slachtoffers hadden zware kritiek op het rapport. Acceptatie van de conclusie zou betekenen dat Breivik niet naar de gevangenis hoeft, maar direct naar een psychiatrische kliniek gaat. In theorie zou hij dan al na drie jaar vrij kunnen komen.

Breivik is tegen een nieuw onderzoek. Hij heeft gezegd dat hij er niet aan zal meewerken. Volgens hem zullen de nieuwe psychiaters hem evenmin begrijpen als de eerste onderzoekers. Breiviks advocaat, Geir Lippestad, heeft evenmin vertrouwen in een nieuw onderzoek. Hij wees er gisteren op dat delen van het eerste onderzoek naar Noorse media zijn gelekt.

Mocht het tweede onderzoek tot een andere conclusie komen dan het voorgaande, dan zullen volgens rechter Arntzen beide in de rechtszaak worden beoordeeld. (AP, AFP)