binnenkijken

Thijs Wolzak kijkt wekelijks binnen op een bijzondere plek. Deze week bij Mary Hessing, hoofdredacteur van Eigen Huis & Interieur.

foto: thijs wolzak

Huis Mary Hessing (44) woont met haar man Toon Lauwen (54), drie dochters (11, 5 en 3 jaar) en een Duitse oppas in een oude melkfabriek in Den Haag. Zij is hoofdredacteur bij interieurtijdschrift Eigen Huis & Interieur, hij is tentoonstellingsmaker en auteur. Het gebouw van 1.500 vierkante meter – ze verhuren de voorhuizen – uit 1890 was eigendom van haar vader die het verhuurde aan een commune van kunstenaars. De stalen kast (links) is een erfstuk van de vorige bewoners. In 2004 verbouwden zij het industriële monument tot het gezinshuis dat het nu is. Hun vorige huis stond op het KNSM-eiland, met uitzicht op het water. Dit huis heeft vooral licht door middel van daklichten, nergens kijk je echt naar buiten. „Dat geeft een kloosterachtig gevoel.”

Interieur „Ik heb een vrij consciëntieuze smaak. De bank met rode kussens van Eileen Gray wilde ik al op mijn zestiende hebben, twintig jaar later heb ik ’m gekocht.” De poefjes maakte ze zelf, de beren zijn van haar dochters en 11, 5 en 3 jaar oud. De inrichting bepalen zij en haar man samen. De lampen (Neef Louis) in de keuken waren de eerste grote aankoop voor hun nieuwe huis. „Toon wilde ze graag hebben. Ik zei: moet dat nou? Nu vind ik ze prachtig staan.”

Op de vraag of zij iets uit haar eigen tijdschrift toegepast heeft in haar huis, antwoordt ze: „Wat een strikvraag.” Niet iets concreets, denkt ze, maar ze heeft wel inspiratie opgedaan hoe zo’n grote ruimte gezellig te maken is. „Met een daybed creëer je een ruimte in een ruimte. Het dient als afsluiting zonder dat de ruimte zijn ruimtelijkheid verliest.”

Van Ikea „Kasten, een tafeltje en een schommelstoeltje dat buiten staat.”

Bij brand meenemen „Toon zei: ik neem mijn contrabas mee. Ik zou, behalve mijn kinderen natuurlijk, ook oude foto’s meenemen en het boekje dat mijn moeder schreef voor mijn dochters.”

    • Thijs Wolzak