achter het stuur

‘Ik vroeg mijn vriend of hij wilde kijken of ik niet als een vrouw reed’

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Marian Mudder (1963), actrice en schrijver van de romans Geluksblind en De perfecte minnares.

Wat was uw eerste auto?

„Een auberginekleurige lelijke eend. Voor 800 gulden gekocht. Meer indruk maakte een knalgele Jeep, waar ik een half jaar in heb gereden. Het was de reclameauto van het uitzendbureau waar ik destijds als intercedente werkte. Iedereen stopte voor me, dat was wel handig met een kersvers rijbewijs op zak.”

En de droomauto van uw jeugd?

„Een hemelsblauwe open sportauto. Als klein meisje was ik niet bezig met merken, maar nu zou ik zeggen: een Alfa Romeo Junior.”

Wat rijdt u nu?

„Een donkerblauwe Peugeot 206, Roland Garros 1.6. Het liefst zou ik in een oldtimer (504 Coupé, Citroën DS of een Karmann Ghia) rijden, maar uiteindelijk vind ik het belangrijker dat een auto betrouwbaar en onderhoudsvriendelijk is en me niet te veel geld kost.”

In hoeveel keer afrijden heeft u uw rijbewijs gehaald?

„In drie keer. De derde keer was ik net verhuisd en de instructeur liet mij in mijn oude buurt rijden. Een makkie.”

De beste chauffeurs: mannen of vrouwen?

„Ik ben geneigd te zeggen dat mannen betere chauffeurs zijn. Als iemand zit te klungelen op de weg is het vaak een vrouw of een oude man. Er zijn wel uitzonderingen op de regel, want ik beschouw mezelf als een uitstekend chauffeur. Ik heb mijn vriend ooit gevraagd of hij achter me wilde gaan rijden om te kijken of ik niet als een vrouw reed. Dat zat wel goed.”

Wat is het stomste wat u ooit met een auto hebt gedaan?

„Mijn auto ophalen uit de garage na een schadeherstel en meteen weer aangereden worden. Buiten mijn schuld, maar ik durfde niet meteen rechtsomkeert naar de garage te maken.”

Als ik minister van Verkeer was dan zou ik…

„…in Amerika gaan wonen. Daar zou ik het als minister van Verkeer een stuk rustiger hebben.”