Aantal lidstaten EU maakte het lastig

Was de puzzel lastiger dit jaar, of viel de kerstvakantie onhandiger op de kalender? Het aantal ingezonden oplossingen van het Econogram 2011 lag met 778 ruim een kwart lager dan het jaar ervoor. In 2010 waagden ruim duizend lezers een poging.

Dit jaar reageerden 497 puzzelaars per e-mail en 289 per brief. Bijzondere vermelding verdient Karel van Muijden uit Den Haag, die nog op de dag van verschijning (24 december 2011) een foutloze oplossing instuurde. Om 21.30 ’s avonds kwam zijn inzending binnen. Vijftien (niet alle geheel foutloze) oplossingen kwam al op Eerste Kerstdag binnen.

De meeste fouten werden gemaakt in het ‘cijferhoekje’ rechts in het midden van het rooster. Het aantal EU-landen (27), het aantal landen in de eurozone (17) en het aantal EU-lidstaten dat begin december instemde met een strakkere begrotingsdiscipline (26) waren nogal eens fout gegokt. Wie één getal verkeerd had, maakte natuurlijk automatisch meer fouten.

De overpeinzing, de volzin van twaalf woorden die dwars door het schema liep, was geïnspireerd op een column in dit katern van Maarten Schinkel. „De koersen waren niet langer een boodschapper, zij werden de boodschap zelf”, schreef hij op 17 november in zijn rubriek waarin hij ‘de financiële markt’ als een veelkoppig en ontembaar monster omschreef.

Eerlijke loting heeft uitgewezen dat de prijzen voor het Econogram 2011 als volgt zijn verdeeld:

de boekenbon van 100 euro gaat naar J. Krant, (Amsterdam); de boekenbon van 75 euro naar D. Nedermeyer (Dordrecht) en de boekenbon van 50 euro naar Kees van Nes (Amstelveen).

Philip de Witt Wijnen

    • Philip de Witt Wijnen