Sportweekend: de Milanese derby en finale van de Dakar Rally

Van Bommel, Sneijder en Seedorf in actie tijdens de Italiaanse Super Cup tussen AC Milan en Inter begin augustus. Foto AP / Andy Wong

De Derby della Madonnina staat morgenavond op het program. Een van de meest heetgebakerde stadsderby’s die het voetbal kent. En de bekendste rally ter wereld begint ook aan de laatste kilometers met Hollands succes aan de horizon.

Bommel en Seedorf versus Sneijder

Maar we beginnen met de Milanese derby. Heerlijk. Koploper Associazione Calcio Milan ontvangt Football Club Internazionale Milano in het door deze twee zo ironisch gedeelde San Siro-stadion, later weer hernoemd naar Inter-legende Giuseppe Meazza. Dat vinden de Milanisti dan weer niks.

De allereerste derby tussen de twee in dat stadion werd in 1926 met 3-6 gewonnen door Inter. Maar Milans grootste zege ooit op de Nerazzuri is dan weer 6-3 en stamt uit 1911. Dat is dan ook weer netjes gedeeld. Net zoals – bizar genoeg – het totaal aantal gescoorde doelpunten van beide ploegen in grote competities tegen elkaar: op dit moment 279 voor beide kanten in 204 wedstrijden.

Gullit scoort in 1988 in de derby, inclusief interviewtje achteraf:

Milan, van oorsprong de arbeidersclub, won één keer meer: de Rossoneri trokken 72 keer aan het langste eind. Inter begon als de vereniging voor de bourgeoisie, maar voor beide geldt dat van die karakters natuurlijk niets meer over is. Silvio Berlusconi heerst over Milan en de buurman wordt gerund door de centrumlinkse zakentycoon Massimo Moratti.

Dennis Bergkamp scoorde ooit in de derby, net als Wim Jonk en Jaap Stam. Ruud Gullit en Marco van Basten vonden beiden drie keer het net tegen Inter. Morgen speelt Clarence Seedorf misschien weer mee: hij is met vier treffers de meest doeltreffende Nederlander. Maar hij speelde dan ook voor beide clubs. Wesley Sneijder is ook weer fit en scoorde in de laatste editie.

2008: Seedorf scoort tegen z’n oude club, geweldig commentaar:

Hollands succes gloort aan de Dakar-horizon

De Dakar Rally nadert na twee weken z’n eind en het moet gek gaan wil er bij de trucks geen Nederlander winnen. Gerard de Rooy leidt, gevolgd door Hans Stacey. Bij de auto’s ligt een plekje bij de beste tien in het verschiet voor Bernhard ten Brinke. En dat is knap van de keukenboer uit de Quote 500 want hij debuteert in de duurrace.

De 33ste editie van de rally liep dit jaar via Argentinië en Chili naar Peru. Voor de Argentijnen en de sport in het algemeen begon de editie van 2012 onder een beroerd gesternte. Op de eerste dag kwam motorcoureur Jorge Andrés Boero om het leven. Hij was de 21ste deelnemer in de geschiedenis van Dakar die verongelukte.

Of de Nederlanders hun goede klasseringen vasthouden zal vooral afhangen van hoe ze vandaag door de indrukwekkende Peruaanse duinen sturen.

En dan verder nog…
Jupiler League! De eerste divisie is weer van start gegaan dit weekend. Nog één weekje wachten en de grote jongens van de eredivisie trappen ook weer af. In Leipzig doen de Oranjemannen en -vrouwen mee aan het EK hockey indoor en het ooit zo geliefde en romantische Lakeside dartstoernooi beleeft de finale. De Nederlanders Wesley Harms en Christian Kist spelen vanmiddag tegen respectievelijk de veteranen Tony O’Shea en Ted Hankey voor een plaats in de eindstrijd van morgen.

    • Jules Seegers