Zou Van Marwijk durven wat Paul van Ass deed ?

Bondscoach Van Ass dankte hockeyvedetten De Nooijer en Taekema af. Dat leidde tot een storm van reacties. Hoe wijs was het besluit?

Hockeycoach Paul van Ass heeft iets gedaan wat weinig collega’s in de sportwereld durven: zijn bekendste en meest ervaren spelers vlak voor een groot toernooi uit de selectie verwijderen.

Van Ass noemde het een „dramatische beslissing” door te kiezen voor het beste team en niet voor de beste hockeyers. Spelverdeler Teun de Nooijer (35 jaar, 445 interlands) en strafcornerspecialist Taeke Taekema (31 jaar, 240 interlands) gaan in principe niet mee naar de Spelen.

De vraag of Van Ass een goede beslissing heeft genomen, kan pas over een half jaar worden beantwoord. Vedetten hebben een status aparte. Ze zijn ervaren, verlengstuk van de trainer of bevriend met invloedrijke kranten. Kortom: topspelers verwijderen is een riskante onderneming.

Volleybalbondscoach Arie Selinger durfde zo’n twintig jaar geleden niet te kiezen tussen de lange Peter Blangé en zijn kleine zoon Avital als spelverdeler van de latere olympische kampioen. En hockeydertiger Ties Kruize mocht in de jaren tachtig zonder veel succes nog strafcorners nemen, terwijl de jonge specialist Floris Jan Bovelander stond te trappelen van ongeduld.

En hoe zit het bij het voetbal? Ondergaat de selectie van Oranje een klein half jaar voor het EK nog belangrijke wijzigingen? Durft bondscoach Bert van Marwijk de dertigers Dirk Kuijt en schoonzoon/aanvoerder Mark van Bommel te passeren? Zij hebben bij hun clubs Liverpool en AC Milan lang niet altijd een basisplaats en zouden over the hill zijn.

Van Marwijk haalde Van Bommel in 2008 juist terug bij Oranje, nadat de middenvelder door de vorige bondscoach Marco van Basten aan de kant was gezet. Die ging in zijn beginperiode bij Oranje even rigoureus te werk. Van Basten slachtofferde behalve Van Bommel ook Ruud van Nistelrooy na het teleurstellend verlopen WK in 2006. De bondscoach verzoende zich later met Van Nistelrooy, maar met Van Bommel kwam het nooit meer goed. De onervaren én eigenzinnige trainer Van Basten leek in zijn onconventionele aanpak op hockeycoach Van Ass.

Soms is de houdbaarheidsdatum van een topspeler verstreken en moet een coach een knoop doorhakken. Maar zelfs de grootste coaches durven dit niet altijd aan. De bewierookte supervisor Ernst Happel liet voor het WK van 1978 verdedigers als Wim Suurbier en Wim Rijsbergen – op het WK in 1974 nog uitblinkers – aanmodderen in de groepsfase. Op aandringen van assistent-bondscoach Jan Zwartkruis kregen de jonge PSV’ers Piet Wildschut, Jan Poortvliet en Ernie Brandts toen een basisplaats. Met een bijna gewonnen WK-finale tot gevolg. Op hetzelfde WK werd ook pijnlijk duidelijk dat Willem van Hanegem aan snelheid had ingeboet. ‘De Kromme’ voelde niets voor een bijrol en bedankte.

In 1994 zag bondscoach Dick Advocaat zijn vedetten Marco van Basten en Ruud Gullit om verschillende redenen wegvallen. Hij weigerde tijdens dat WK Ronald Koeman en Jan Wouters te vervangen, ook al zag elke leek dat de dertigers de hitte in Florida niet verdroegen. Terwijl de jonge Aron Winter bij elke invalbeurt als een hinde over het veld liep.

Een familieband maakt selecteren nog gecompliceerder, zal ook Van Marwijk ondervinden. Collega-bondscoach Van Ass heeft gisteren behalve zijn oude hockeyrotten De Nooijer en Taekema ook zijn 19-jarige zoon Seve uit de selectie gezet.

De grootsheid van de spelers verlamde de jongeren: pagina 34-35

    • Jaap Bloembergen
    • Koen Greven