Weinig nieuwe boeken in top-100

Het familieportret, een negen jaar oud boek van de Amerikaanse schrijfster Jenna Blum, is met ruim 260.000 exemplaren het best verkochte boek van vorig jaar. Op de ‘Top 100 2011’, die gisteravond door de Stichting CPNB bekend werd gemaakt, bezet Sonny Boy (2005) van Annejet van der Zijl, in 2011 succesvol verfilmd, de tweede plaats. Nummer drie, Zomerhuis met zwembad van Herman Koch, is de enige recent verschenen titel die in de topvijf staat.

Nederlandse boeken deden het goed in 2011 – net als Nederlandse films. Bij de elf titels die meer dan 100.000 exemplaren verkochten zijn ook de romans van Kluun (Haantjes), Saskia Noort (Koorts), Peter Buwalda (Bonita Avenue) en Suzanne Vermeer (Bella Italia).

Vermeer, pseudoniem van de vorig jaar overleden thrillerschrijver Paul Goeken, staat met vier titels in de Top 100, net als de Deen Jussi Adler-Olsen, die dit jaar doorbrak met zijn Serie Q, en Tatiana de Rosnay, wier Haar naam was Sarah vorig jaar de eerste plaats bezette (dit jaar op 5). Thrillers zijn nog steeds de best verkopende categorie in boekenland.

Er werden in 2011 46.136.526 boeken verkocht, waarvan 42,7 miljoen Nederlandstalige; de omzet was bijna 590 miljoen euro. Voor het eerst zijn ook de e-boekverkopen (7,6 miljoen euro, 1,3 procent van de totale markt) meegerekend. De omzet van het Nederlandstalige papieren boek daalde vorig jaar met 4,9 procent, tweetiende meer dan in 2010.

De CPNB Top 100 wordt samengesteld op basis van verkoopgegevens die door onderzoeksbureau GfK worden verzameld; niet alle winkels die boeken verkopen zijn daarbij aangemeld. Dat verklaart waarom de biografie van de vorig jaar overleden Apple-vooman Steve Jobs slechts een twaalfde plaats in de bestsellerlijst over 2011 behaalde; een kwart van de naar schatting 120.000 verkochte exemplaren vond zijn weg naar de consument via bijv. computershops.