Weinig coaches die dit durven

Hockeycoach Paul van Ass heeft iets gedaan wat bijna geen collega in de sportwereld durft te doen: zijn bekendste en meest ervaren spelers vlak voor een groot toernooi uit de selectie verwijderen.

Om welke reden dan ook gebeurt het bijna nooit. De soms versleten sterspelers zijn zo ervaren, klinkt het dan. Ze zijn het verlengstuk van de trainer in het veld. Of ze zijn bevriend met machtige journalisten.

Zo durfde volleybalbondscoach Arie Selinger twintig jaar geleden niet te kiezen tussen Peter Blangé en zijn zoon Avital als spelverdeler van de latere olympische kampioen. Selinger senior zou dan in een onmogelijk situatie terecht zijn gekomen, liet hij doorschemeren.

In het voetbal is het niet anders. Volgens kenners zit de sleet erop bij de bijna 35-jarige Mark van Bommel. Wordt hij straks niet overlopen door de veel fittere Duitsers bij het EK? De kans is klein dat de middenvelder van AC Milan niet naar het EK gaat.

Coaches gaan zulke beslissingen vaak uit de weg. Bij het WK in 1994 in de VS leek bondscoach Dick Advocaat zijn vedetten Ronald Koeman en Jan Wouters niet te durven vervangen, ook al zag iedereen dat deze dertigers de hitte in Florida niet konden verdragen. Terwijl de jonge Aron Winter bij elke invalbeurt als een hinde over het veld liep.

Een familieband mag geen reden voor steun zijn. Paul van Ass heeft ook zijn zoon Seve gepasseerd voor de Spelen in Londen. Die beslissing moet zeer moeilijk zijn geweest. Net zoals het afdanken van zijn sterspelers Teun de Nooijer en Taeke Taekema.

Jaap Bloembergen

    • Jaap Bloembergen