VVD wil nu debat over onderwijs

Als het SCP zegt dat extra geld niet helpt, „kan discussie niet uitblijven”.

De VVD wil een „een serieus en principieel debat over de effectiviteit van de inzet van onderwijsgeld”, nu het SCP heeft geconcludeerd dat het extra geld dat de afgelopen jaren aan het basisonderwijs is uitgegeven niet heeft geleid tot betere resultaten.

Volgens Ton Elias, onderwijswoordvoerder van de VVD, zijn de onderzoeksresultaten van het SCP „dermate interessant en fundamenteel” dat een discussie niet kan uitblijven. „We zien te vaak dat meer geld niet leidt tot betere prestaties. Het zou goed zijn wanneer dat besef ook bij andere politieke partijen zou doordringen.”

Oppositiepartij D66 vreest echter dat de regeringspartijen het SCP-rapport zullen „misbruiken” om te bezuinigen op onderwijs. Onderwijswoordvoerder Boris van der Ham: „Bezuinigen is het domste wat je kunt doen. De kwaliteit van het onderwijs moet omhoog. Stel hogere eisen aan bijvoorbeeld de lerarenopleiding en aan het niveau van lesgeven. Maar: hooggekwalificeerde leraren kosten wel meer geld.”

Metin Çelik, onderwijswoordvoerder van de PvdA, vindt dat het SCP „een interessante cijfermatige analyse” heeft gemaakt, maar dat die geen recht doet aan „de uitdagingen waarmee het onderwijs te maken heeft”. Van minder geld voor onderwijs kan wat betreft de PvdA geen sprake zijn. „Er moet juist geld bij. Leraren staan al twee jaar op de nullijn. Dat maakt het beroep onaantrekkelijk.” (NRC)