Vervelende ouders

scene uit de film The Breakfast Club (1985) FOTO: Universal vlnr: Judd Nelson , Emilio Estevez, Ally Sheedy, Molly Ringwald, Anthony Michael Hall

The Breakfast Club (John Hughes) RTL 8, 20.30 – 22.30 uur

In d eerste vijf minuten van de jaren-tachtigklassieker The Breakfast Club komen alle thema’s van de film alvast aan bod. Het begint met het nummer ‘Don’t You (Forget about Me)’. Hierin zit het cruciale zinnetje ‘Tell me your troubles and doubts, giving me everything, inside and out’ – een samenvatting van wat de vijf tieners uit de film met ons en elkaar zullen delen.

Vervolgens een tekst van David Bowie: ‘And these children that you spit on, as they try to change their worlds, are immune to your consultations. They are quite aware of what they’re going through.’

Dan horen we in voice-over het essay dat een van hen in opdracht schreef van de leraar die hen liet nablijven. „U ziet ons, zoals u ons wilt zien, in de eenvoudigste termen. U ziet ons als brein, atleet, gekkin, prinses en crimineel.” Allemaal stereotypen die worden bekrachtigd door de beelden erna, waarin de personages een voor een worden geïntroduceerd. Ze hebben slechts één overeenkomst: vervelende ouders.

In de rest van de film worden de stereotypen die Hughes zo krachtig neerzet, en waarin de personages zelf ook geloven, beetje bij beetje afgebroken en vervangen door mensen van vlees en bloed die meer gemeen hebben dan ze dachten. Veel meer.

André Waardenburg

    • André Waardenburg