Wegener schrapt 10 procent banen - boekhandel Selexyz lijkt gered

Door een dalende boekenverkoop is Selexyz in problemen gekomen, teruglopende advertentiemarkt speelt uitgever Wegener parten.

Boekhandelketen Selexyz lijkt voorlopig van de ondergang gered. De grootste boekenverkoper van Nederland onderhandelt met een nieuwe investeerder. Ondertussen meldt het Financieel Dagblad dat uitgever Wegener tien procent van zijn banen wil schrappen.

De economische crisis snijdt diep in de uitgeverswereld. Wegener, uitgever van veel regionale kranten zoals BN/De Stem en De Gelderlander, wil de kosten fors terugdringen en zou daarom volgens ingewijden 200 tot 280 arbeidsplaatsen willen inkrimpen. Door de crisis zijn de advertentiekosten sterk teruggelopen. Wegener denkt dat de markt ook komend jaar nog onder druk zal blijven staan.

De nieuwe ontslagen komen dan ook niet als een verrassing. Ook andere krantenuitgevers staan onder druk. Zo liet de Telegraaf Media Groep vorige maand al weten de komende jaren 350 arbeidsplaatsen te schrappen.

Wegener wil zich in de toekomst meer op internet gaan richten. Daar moet de inkomstengroei vandaan komen. Daarbij gaat het niet alleen om uitgeefactiviteiten. Zo is Wegener ook actief met Sweetdeal, een variant op kortingswebsite Groupon.

Nieuwe, onbekende investeerder moet Selexyz redden

Omdat ook het aantal verkochte boeken in 2011 met 4 procent is gedaald en de traditionele boekhandels hevige concurrentie ondervinden van online verkopers als Bol.com is ook de grootste boekhandelketen van Nederland, Selexyz, in ernstige problemen gekomen.

Bovendien lijkt de verkoop dit jaar bepaald niet beter te starten, getuige de tweet van Roland van Geest, hoofddirecteur Audax Uitgeverijen & Retail:

Twitter avatar rvgeest Roland van Geest Het nieuwjaar is in boekenland slecht van start gegaan met landelijk -14% omzet in de winkels #GfK #boeken

De afgelopen maanden gingen bij Selexyz daarom al 44 van de 400 banen verloren, en werden bovendien de lonen deze maand bevroren. Deze zomer verving al een interim-bestuur de driekoppige leiding van het concern met zestien grote boekwinkels in Nederland.

Het interim-bestuur kwam er op nadrukkelijk aandringen van bank ABN-Amro en het Centraal Boekhuis. Die laatste levert de boeken aan de winkels. Selexyz zou bij beide schulden hebben, maar laat daar zelf weinig over los.

De boekhandel lijkt nu voorlopig gered. Selexyz zou deze week nog de onderhandelingen met een nieuwe, onbekende investeerder afronden. Pas half maart komt de boekhandelketen met gedetailleerder informatie over het reddingsplan.

    • Niels Posthumus