uitgelicht

Films

Indiana Jones and the Kingdom of the Crystal Skull (Steven Spielberg, 2008, VS). Langverwachte, vierde film van Spielberg over de avontuurlijke archeoloog (Harrison Ford, 65) speelt in de jaren vijftig en draait om het terugvinden van een kristallen schedel in het Amazonegebied. De bad guy is een vrouw: de Russische, maffe geleerde Irina Spalko (Cate Blanchett met een verrukkelijk Russisch accent). Een ambachtelijke blockbuster. SBS6, 20.30-22.55u.

Office Space (Mike Judge, 1999, VS). Effectieve, cartooneske kantoorsatire van de bedenker van Beavis and Butthead laat een kantoor zien als een anonieme gevangenis, waar het personeel opdraait voor elke denkbare vorm van slecht management. En niemand kent het doel van al het verschuiven van papier. RTL5, 22.20-00.30u.

Das Leben der Anderen (Florian Henckel von Donnersmarck, 2006, Duitsland). Duitse filmhit ventileert de visie van een Wessi op het nabije verleden van Oost-Duitsland. Debuterend regisseur gebruikt de Stasi, de Oost-Duitse veiligheidsdienst, als decor voor een ingewikkeld liefdesdrama met vier hoofdpersonen en veel aandacht voor historische anekdotiek. Film paart grote ambities aan groot vakmanschap. Met Ulrich Mühe, Sebastian Koch, Martina Gedeck. Canvas, 22.40-00.55u.

Ten Canoes (Rolf de Heer en Peter Djigirr, 2006, Australië). One hundred and fifty spears, ten canoes, three wives heet deze film voluit, de eerste film die geheel door Aboriginals wordt gespeeld en verteld, in hun eigen talen. De film documenteert hun verteltradities in een fictieve setting. Het is een narratieve kluwen, die begint bij een jongeman die verliefd is op de vrouw van zijn broer. Ned.2, 23.55-01.40u.

Informatief

De koningin in Oman en de Emiraten. Verslag van het staatsbezoek van Beatrix, met prins Willem-Alexander en Máxima aan de Verenigde Arabische Emiraten en Oman van 10 t/m 12 januari. Het bezoek, eerder gepland in maart vorig jaar en uitgesteld vanwege de onrust in Oman, leidde afgelopen week al tot vragen van de PVV over de hoofddoek van de koningin (in een moskee) en vervolgens tot satirische naaktfilmpjes van virtuele staatsbezoeken aan Nieuw- Guinea. Ned.1, 19.30-20.00u.

De Wandeling. Ahmed Marcouch kwam als tienjarig analfabetisch jongetje uit Marokko en zit nu in de Tweede Kamer voor de PvdA. hij praat tijdens een wandeling door Amsterdam met Hella van der Wijst over zijn worsteling met identiteit en zijn scheiding. Ned.2, 19.55-20.25u.

Rusland voor beginners. Tiendelig reisprogramma waarin bekende Belgen hun vakgebied onderzoeken in Rusland. In de eerste aflevering onderzoekt Kirsten Lemaire, presentatrice van Studio Brussel, de Russische jeugdcultuur. Ze bezoekt daarvoor Irkoetsk, de hoofdstad van Oost-Siberië, om daar te weten komen in hoeverre de jongeren van Siberië zich verbonden voelen met het westen van Rusland, en waarin ze verschillen van de Europese jeugd. Rusland voor beginners verloopt volgens dezelfde opzet als eerder de series over India, China en Brazilië. Canvas, 21.05-22.00u.

Amusement

Hustle. Aflevering 1 van een nieuw seizoen van Britse dramaserie over een groep meesteroplichters. De groep is succesvoller dan ooit, dankzij de voorbereidingen voor de Olympische Spelen in Londen. Ze doen zich voor als afvallige militairen die een grote hoeveelheid gestolen goud van Gaddafi te verkopen hebben. Maar de persoon die ze daartoe willen oplichten, is een man die desnoods over lijken gaat. BBC 1, 22.00-23.00u.

The Graham Norton Show. Komische talkshow heeft vanavond te gast: zangeres, actrice en regisseuse Madonna. Ze praat onder andere over haar nieuwe, speelfilm W.E., die afgelopen zomer te zien was tijdens het filmfestival van Venetië. De film, over de troonsafstand van de Britse koning Edward VIII in 1936 omdat hij wilde trouwen met de Amerikaanse Wallis Simpson, werd niet al te lovend ontvangen – net als haar eerste geregisseerde speelfilm overigens. BBC 1, 23.35-00.20u.

3 on stage: EBBA Awards 2012. Verslag van de uitreiking op 11 januari van de European Border Breakers Awards, waarmee jonge Europese bands worden geëerd die het afgelopen jaar met hun eerste internationale album succesvol zijn geweest in Europa. BBC-presentator Jools Holland doet verslag van de uitreiking. Met korte interviews en o.a. optredens van Selah Sue en Agnes Obel. Ned.3, 23.45-00.40u.