‘Turkije zette AIVD-agent het land uit’

Turkije heeft vorig jaar een agent van Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst het land uitgezet. De AIVD’er was als diplomaat verbonden aan de Nederlandse ambassade in Ankara. Dat schrijft de Volkskrant vandaag. Over de reden van de uitzetting willen de Turkse en de Nederlandse overheid niets kwijt.

De AIVD zegt in de krant dat alleen het noemen van de naam van de agent al strafbaar is. “Dat is een staatsgeheim.” Het ministerie van Binnenlandse Zaken, dat verantwoordelijk is voor de AIVD wil er ook niets over kwijt.

Agent deed onderzoek naar extremisme

De in Ankara gestationeerde AIVD’er had als taak contact te onderhouden met collega’s van de Turkse inlichtingsdienst. Ook moest de agent zelf informatie vergaren, onder meer over moslimextremisme en -terrorisme.

De uitgewezen agent deed onder meer onderzoek naar de radicaal-islamitische beweging Hizbullah. Deze organisatie pleegde in het verleden aanslagen in Turkije. Een aantal leden heeft zich in Nederland gevestigd. Onder hen is mogelijk ook de leider van de organisatie.

Betrekkingen Nederland en Turkije onder druk

De Nederlandse AIVD’er is overgeplaatst naar een ambassade elders in het Midden-Oosten. Of hij in Ankara is vervangen is onduidelijk. Nederlandse diplomaten hebben de afgelopen maanden getracht het incident uit de publiciteit te houden. Volgens de Volkskrant uit vrees voor negatieve gevolgen voor de betrekkingen tussen Nederland en Turkije.

De betrekkingen met Turkije staan al onder druk. Gedoogpartner Wilders heeft zich meerdere malen kritisch uitgelaten over Turkije. In november stelde hij dat de viering van vierhonderd jaar betrekkingen met Turkije zou moeten worden afgelast. Ook is volgens Wilders de Turkse president Gül niet welkom is voor een staatsbezoek.

Daarnaast vindt de Turkse regering dat Nederland te weinig meewerkt in de strijd tegen de Koerdische afscheidingsbeweging PKK. Aan de PKK gelieerde organisatie zouden openlijk in Nederland actief zijn en fondsen werven.