‘Thailand arresteert lid Hezbollah na waarschuwing voor aanslag’

De Thaise autoriteiten hebben een Libanese man gearresteerd nadat het land door Israël gewaarschuwd was voor een mogelijke aanslag in Bangkok. De man zou lid zijn van de gewapende Libanese beweging Hezbollah.

De vicepremier van Thailand, Chalerm Yumbumrung, maakte vanochtend bekend dat de Thaise en Israëlische autoriteiten sinds eind vorig jaar met elkaar in contact staan over een mogelijke aanslag van Hezbollah in Thailand. De Thaise politie doet op dit moment verder onderzoek naar de verdachte, aldus de vicepremier. Hij zei ook dat de politie in Bangkok extra alert is op de veiligheidssituatie, maar benadrukte dat hij gelooft dat de situatie onder controle blijft.

Een Thaise defensiefunctionaris vertelde vanmiddag aan persbureau Reuters dat de Israëlische veiligheidsdiensten Thailand eind december informatie gaven over twee of drie verdachten die mogelijk een aanslag zouden willen plegen. De drie verlieten Thailand echter weer, maar de Israëli’s waarschuwden het land een aantal dagen geleden opnieuw. Naar aanleiding van die tweede waarschuwing zou de Libanees zijn gearresteerd.

De Amerikaanse ambassade in Thailand waarschuwde eerder vanochtend al voor een mogelijke aanslag door “buitenlandse terroristen” in Thailand. Vooral toeristische gebieden in Bangkok zouden volgens de Amerikanen “op korte termijn” doelwit kunnen zijn. Amerikaanse burgers werd door de ambassade geadviseerd voorzichtig te zijn.

    • Pim van den Dool