Tandarts kinderen duurder

Verzekeraars stellen een maximum in voor mondzorg voor kinderen. De rest moeten ouders bijbetalen.

De drie grootste zorgverzekeraars hebben aan de vergoeding voor mondzorg voor kinderen vanuit de basisverzekering een maximum gesteld. VGZ, Achmea en CZ hebben daartoe besloten omdat tandartsen sinds dit jaar zelf hun tarieven mogen vaststellen. Daardoor wordt de tandartszorg mogelijk duurder.

Een woordvoerder van Achmea zegt het maximum in te stellen om de zorgkosten te beheersen. „Die taak hebben we van de overheid gekregen. Het is belangrijk dat de jeugd een goed gebit houdt, maar de zorgkosten moeten wel beheersbaar blijven.”

Uit een analyse van de nieuwe tarievenlijsten van praktijken door VGZ bleek onlangs dat de tandartstarieven gemiddeld 10 procent stijgen. Sommige tandartsen hebben hun tarieven met 30 procent opgeschroefd. „Daarom moeten we wel een maximum inbouwen”, verklaart een zegsman. Als een tandarts duurder is dan het gestelde maximum, moeten de ouders bijbetalen. Dat geldt overigens alleen voor tandartsen die geen contract hebben bij de drie verzekeraars. Minister Edith Schippers (Volksgezondheid, VVD) zei gisteren dat de proef met vrije tandartstarieven snel wordt beëindigd als de mondzorg voor kinderen niet meer geheel wordt vergoed. (Novum)