Stichter Turks-Cyprus Rauf Denktas overleden

Denktash in 2004. Vandaag overleed de voormalig leider van Turks Cyprus op 88-jarige leeftijd. Foto AFP / Tarik Tinazay

De voormalige leider van het Turkse deel van Cyprus Rauf Denktas is vandaag op 88-jarige leeftijd overleden. Hij was een bepalend figuur in de strijd voor onafhankelijkheid van Turks Cyprus.

Denktas maakte zich als advocaat in de jaren zestig sterk voor de rechten van de Turkse meerderheid op het eiland. Cyprus werd in 1974 opgesplitst in een Grieks en een Turks deel, nadat Turkije het eiland was binnengevallen. Het eiland sloot zich in 2004 aan bij de Europese Unie, maar alleen het Grieks-Cypriotische zuiden geniet de voordelen van het lidmaatschap.

Denktas weigerde zich altijd te verzoenen met de Grieken en werd zo een bepalend persoon in het decennia durende etnische conflict. Volgens Denktas moesten de Turken op Cyprus een eigen staat behouden om slachtingen door de Grieken te voorkomen.

De afgelopen tien jaar werd zijn gezondheid steeds slechter. Hij leed aan een hartkwaal en werd in mei van vorig jaar getroffen door een beroerte. Vorige week werd hij in het ziekenhuis opgenomen, waarna het snel ging.

    • Peter Zantingh