Statenlid PVV weg na mailtje over PvdA'er

Het Limburgse PVV-Statenlid Cor Bosman moet van zijn fractie opstappen vanwege discriminerende uitlatingen. Hij omschreef het PvdA-Statenlid Selçuk Öztürk in een mail als „een stuk uitgekotst halalvlees, gemaakt van een Turks varken”. Het Openbaar Ministerie in Maastricht bekijkt of Bosman vervolgd zou moeten worden.

De mail dateert van vorig jaar januari, maar is nu pas naar buiten gekomen via de Limburgse kranten. Bosman reageerde in de mail op een interview in een Roermonds blad waarin Öztürk zich scherp afzette tegen de PVV.

Provinciaal partijleidster Laurence Stassen waarschuwde vervolgens per mail voor dit soort bewoordingen: „Cor heeft een punt, maar dit soort taalgebruik kan echt niet!! Het ligt voor altijd vast.” Bosman liet in een vergadering van de PVV weten niets terug te nemen, maar in de toekomst andere formuleringen te gaan gebruiken.

Zijn partijgenoot Harm Uringa bleef aandringen op excuses. Bosman maakte die niet. Met Stassen deed hij na de verkiezingen de coalitieonderhandelingen met CDA en VVD. De fractievoorzitster droeg hem ook voor als gedeputeerde, maar kreeg daarvoor geen meerderheid in eigen gelederen. Uringa oefende druk uit door te dreigen om bij de verkiezingen voor de Eerste Kamer in mei op een andere partij te stemmen. Dat had het kabinet en de gedoogpartij hun meerderheid in de senaat kunnen kosten. Uringa ging overstag door de belofte van Geert Wilders tijdens een onderhoud in Den Haag dat hij persoonlijk zou ingrijpen.

Toen er ook daarna niets veranderde, besloot Uringa in juli uit de fractie te stappen. Bosman noemt Uringa vandaag in Limburgse kranten „een narcistische zak”.