‘Standard & Poor’s gaat vanavond Frankrijk afwaarderen’

Het zou goed kunnen dat Frankrijk vandaag de triple-A-rating kwijtraakt. Foto AFP / Eric Piermont

Standard & Poor’s gaat vanavond de kredietwaardigheid van de tweede economie van de eurozone, Frankrijk, afwaarderen. Dat zeggen bronnen dichtbij de Franse regering tegen de internationale persbureaus. Nederland zou buiten schot blijven.

Het bureau waarschuwde eerder vandaag voor afwaarderingen van eurolanden, waarna Frankrijk al snel werd genoemd als grootste slachtoffer. Verwacht wordt dat S&P later vandaag met haar besluit naar buiten komt en dat ook andere landen afgewaardeerd worden. Oostenrijk en Slowakije worden in dat rijtje genoemd. Duitsland, Nederland, België en Luxemburg zouden buiten schot blijven, maar zekerheid is daarover dus nog niet. We zouden volgens een van de anonieme bronnen ‘alert moeten zijn op het moment dat de Amerikaanse beurzen sluiten’. Dat is rond 22:00 Nederlandse tijd.

Als Frankrijk de triple-A-status kwijtraakt, wordt het voor het land lastiger om de schulden het hoofd te bieden, omdat ze dan minder beschouwd worden als een trouwe terugbetaler van leningen.

In december liet Standard & Poor’s weten dat het vijftien eurolanden extra in de gaten hield - zelfs Duitsland en Frankrijk, de twee grootste economiën van de monetaire unie. Ook het gezamenlijke fonds waarmee probleemlanden geholpen moeten worden, het EFSF, zou afgewaardeerd kunnen worden, zei de kredietbeoordelaar toen. De Europese Centrale Bank heeft sindsdien geprobeerde de markten gedeisd te houden door driejarige leningen met een lage rente te verstrekken.

De aandelenbeurzen in Europa doken vandaag licht in het rood na de geruchten over de afwaarderingen. Daarvóór was de stemming nog positief, omdat een Italiaanse veiling van schulden lagere rentes opleverde voor het zorgenkind van de eurozone. Italië kon bovendien het gehele bedrag dat het voor ogen had, ophalen.

De euro is tot het laagste punt gezakt sinds september 2010 nadat de geruchten op gang kwamen. De Europese eenheidsmunt zakte tot $1,2647, tegen $1,2860 omstreeks 8:50 uur vanmorgen.

    • Peter Zantingh