S&P haalt kredietwaardigheid van negen eurolanden naar beneden

In Parijs demonstreerden vanavond mensen bij het kantoor van Standard & Poor’s. Niet alleen Frankrijk, maar ook Oostenrijk is de hoogste kredietwaardigheid kwijt. Andere landen werden ook teruggezet. Foto Reuters / Gonzalo Fuentes

Kredietbeoordelaar Standard & Poor’s ontnam vanavond Frankrijk de triple-A-status. Maar ook acht andere eurolanden krijgen een downgrade van één of twee tredes. Nederland ontspringt net als Duitsland de dans.

Italië, Spanje, Portugal en Cyprus wordt een lagere kredietwaardigheid toegekend: alle vier gaan ze twee stappen terug. Voor Portugal betekent dat dat het nu de ‘junkstatus’ heeft: een kredietwaardigheid onder de BBB. Oostenrijk, Frankrijk, Malta, Slovenië en Slowakije gaan één trede terug. Oostenrijk is nu net als Frankrijk de drie A’s kwijt.

Nederland, Duitsland, Luxemburg en Finland ontspringen de dans en behouden hun status. Het zijn nu de enige vier overgebleven eurolanden met de hoogste kredietstatus. Ook België, Estland en Ierland behouden de huidige status. Het enige van de zeventien eurolanden dat dan nog niet genoemd is, Griekenland, heeft al de laagst mogelijke status.

Afwaarderingen waren al aangekondigd

Dat Standard & Poor’s meerdere eurolanden zou gaan afwaarderen, was vanmiddag al bekend. Met de officiële mededeling werd echter gewacht tot na de sluiting van de Amerikaanse beurzen. Frankrijk had eerder vandaag al eigenhandig naar buiten gebracht dat het niet langer de triple-A-status bezit.

Het afwaarderen van de kredietwaardigheid van een land betekent dat het moeilijker wordt om schulden het hoofd te bieden. Het land wordt minder gezien als een betrouwbare terugbetaler en moet dus meer gaan betalen voor het lenen van geld. Standard & Poor’s liet bij de afwaarderingen van vanavond weten dat de recent genomen maatregelen van politici, en in het bijzonder die van de EU-top van 9 december, vermoedelijk niet genoeg zijn om de schuldencrisis op te kunnen lossen.

Ook noodfonds buigt onder lagere kredietwaardigheid van eurolanden

Daar komt bij dat het steunpakket voor de eurozone, het EFSF, zwakker wordt als de participerende landen minder kredietwaardig zijn. Na de mededelingen van S&P van vanavond is Brussel er nog meer aan gelegen om hulp te vragen buiten de eurozone, zei onze economieredacteur Melle Garschagen vanavond:

“In Brussel probeert men China, Japan en het IMF zover te krijgen dat ze bijdragen aan het optuigen van een reddingspakket dat groot genoeg is om Italië te helpen, een zogenaamde ‘brandgang’ voor als het daar misgaat. Daar moeten ze nu nog sneller vorderingen mee maken.”

Bekijk hier een tabel met de verschillende niveaus van kredietwaardigheid die de beoordelaars aanhouden.

    • Peter Zantingh